Strontweek nu ook op de UNESCO-lijst immaterieel erfgoed

De Strontweek is zondagmiddag bij de sluis in Workum bijgeschreven op de UNESCO-lijst immaterieel erfgoed. Leo Adriaanse, hoofd van het kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland, was daarvoor naar het IJsselmeerstadje gereisd. Daar was ook Reid de Jong, de bedenker van de Strontrace waar alles mee begon.
Bedenker Reid de Jong van de Strontrace is zichtbaar gelukkig met het gebeuren en omarmt Leo Adriaanse van het Immaterieel Erfgoed. © Remco de Vries, Omrop Fryslân
Iets kan alleen op de lijst komen als er steun is van overheden. In dit geval waren dat de gemeente Súdwest-Fryslân en de gemeente Teylingen waar Warmond onder valt. De Strontrace gaat van Workum naar Warmond.
De Strontweek bestaat uit vier maritieme evenementen die alle vier met wind en water te maken hebben. De Strontrace tussen Workum en Warmond, het beurtveer tussen Workum, Amsterdam en een aantal andere IJsselmeerhavens, de Visserijdagen en het muziekfestival Liereliet. Het bestuur van het organiserende Zeilvaartcollege is trots dat zij nu op de UNESCO-lijst staan.
Bedenker Reid de Jong van de Strontrace schrijft de Strontweek in de inventaris van het Immaterieel Erfgoed. © Remco de Vries, Omrop Fryslân
De Strontweek was dit weekend niet de enige Friese traditie die werd bijgeschreven op de UNESCO-lijst immaterieel erfgoed. Zaterdag gebeurde dat al met het fierljeppen en het Sint Piterfeest in Grou.
Immaterieel erfgoed heeft alles te maken met cultuur en kan naast evenementen ook gaan om gebruiken, tradities of bijvoorbeeld rituelen. Als je het maar samen doet. Doel van de lijst is om alles door te geven aan een volgende generatie.
Verslaggever Remco de Vries was erbij
Voorzitter Maarten Offinga van het organiserende Zeilvaartcollege links en bedenker Reid de Jong van de Strontrace rechts. © Remco de Vries, Omrop Fryslân