Van Basten bij Harkemase Boys: "Hij stond zomaar bij ons in de kleedkamer"

"We stonden klaar om het veld op te gaan en toen kwam Marco van Basten zomaar door de deur: succes jongens!" De selectie van Harkemase Boys kreeg zaterdag in Amsterdam de steun van een van de beste Nederlandse voetballers ooit. De Harkieten speelden op sportpark De Toekomst tegen de amateurtak van Ajax. Maar waarom stond Van Basten dan plotseling in de kleedkamer van Harkemase Boys? Dat weet aanvoerder Henny Bouius.
Henny Bouius in actie tegen Ajax © www.orange-pictures.nl
Vertel, Henny. Hij stond daar ineens?
Ja, we hadden de warming-up gehad. Wedstrijdkleren aan, klaar voor de opkomst. En toen kwam hij zomaar door de deur. 'Succes, jongens!', zei hij. In de rust was hij er weer, kwam naast mij zitten. En na de wedstrijd zat hij er ook.
Maar waarom dan?
Hij kent onze trainer, Tieme Klompe, goed. Toen Van Basten trainer was van Heerenveen, was Tieme zijn assistent. En ik had al gehoord dat ze een goede band hadden. Dus Van Basten had Klompe gevraagd of hij erbij mocht zijn in de kleedkamer.
Dat vond jullie trainer dus prima. Hoe was dat voor hem?
Er stapt wel iemand naar binnen natuurlijk. Wij wisten niet dat hij er was, dus voor de spelers was het wel een verrassing. Wel een beetje apart, maar 'leuk apart'. En als spelers zeiden we al tegen elkaar: zo'n man stuur je ook niet zomaar weg.
Marco van Basten als toeschouwer bij Ajax - Harkemase Boys © Omrop Fryslân
Heeft hij nog iets gezegd?
Voor de wedstrijd heeft hij ons dus succes gewenst en na de wedstrijd feliciteerde hij ons met de overwinning. Verder niet echt. Hij kwam dus na de eerste helft naast mij zitten, maar gewoon om mee te luisteren naar wat Tieme zei.
Nu weten we toevallig dat je fan van Ajax bent. Hoe was het voor je om op De Toekomst te spelen?
Ja klopt! Dat maakte wel indruk op me, ik was er nog nooit eerder geweest. Bij de opkomst draaiden ze ook Ajax-muziek, dus toen kreeg ik wel even kippenvel. En als ik het veld oploop, kijk ik ook altijd even wie er zijn, ook uit De Harkema. En deze keer keek ik dus ook even waar Van Basten stond.
Maar dan had je dus een goed weekend?
Zeker! Met Harkemase Boys 2-0 gewonnen bij Ajax en zaterdagavond zat ik mooi voor Heerenveen - Ajax en dat ging voor mij ook goed.