Replica van Willem Barentsz' schip kan eindelijk bijna het water in
Al sinds 2010 wordt er gebouwd aan de replica van het schip van Willem Barentsz, in de Willemshaven bij Harlingen. Het project, een initiatief van Gerald de Weerdt van Stichting Expeditieschip Willem Barentsz, heeft met flink wat obstakels te maken gehad. Aan het bouwproces kwam zelfs crowdfunding voor 'knieën' en een verloting van een huis in Harlingen te pas.
Replika fan it skip fan Willem Barentsz kin lang om let hast it wetter yn
Tewaterlating
Het schip had eigenlijk al in 2014 klaar moeten zijn. Later werden die plannen bijgesteld naar 2018. De replica had dan bij de start van Culturele Hoofdstad prominent Leeuwarden binnen moeten varen. Dat lukte niet, maar nu is het eindelijk bijna zover: op 27 oktober is de tewaterlating. Prinses Margriet doopt het schip.

Tekort aan geld en vrijwilligers
Voor de bouw was het moeilijk om vrijwilligers te vinden en iedere keer werd een nieuw hoogtepunt gevierd: de kiel (juli 2012), mast (november 2015) en het roer (juli 2018). Het project kreeg gratis hout, van eikenbomen van een buitenhuis in Doetinchem, en 50.000 euro van de gemeente voor de motor. Naast geldzorgen was er ook een tekort aan met name vrijwilligers.

Nova Zembla
Het expeditieschip is het schip waar de Terschellinger zeevaarder en ontdekkingsreiziger Willem Barentsz (1550-1597) in 1596 de noordelijke scheepvaartroute naar Indië voer. Zijn schip liep vast bij Nova Zembla, een eilandengroep in de Noordelijke IJszee, waarna de bemanning daar moest overwinteren. Uiteindelijk lukte het in de lente om met twee kleine bootjes terug te varen naar de noordkust van Siberië.
Bouwen op het oog
Op Nova Zembla is een deel van de boeg van het schip van van Willem Barentsz gevonden. Van het schip zijn geen bouwtekeningen. In die tijd werden schepen op het oog gebouwd en dat doen de bouwers nu dus ook, om het 16e-eeuwse schip zo authentiek mogelijk na te bouwen. Bij de reconstructie is ook zoveel mogelijk gebruik gemaakt van originele materialen en werkwijzes.

Op reis
Na de tewaterlating van 27 oktober kan de bouw van het schip verder worden afgerond. Het gaat dan onder andere om het tuigage en de zeilen. Voor het afronden is nog een jaar nodig.
Uiteindelijk is het doel om met de replica de reis van Willem Barentsz opnieuw te doen.
In het bezoekerscentrum bij de replica is allerlei informatie over de bouw te vinden.