Hayo Apotheker: "Wim Kok was altijd met de publieke zaak bezig"

"Wim Kok was zó'n hardwerkende vakbondsman die zodanig met de publieke zaak bezig was, dat hij alleen daarom al veel respect verdient." Dat zegt Hayo Apotheker in reactie op het overlijden van oud-premier Wim Kok. Kok gaf als minister-president van 1994 tot en met 2002 leiding aan de twee paarse kabinetten (PvdA, VVD en D66). Apotheker was in 1998 en 1999 minister van Landbouw in het tweede kabinet van Kok.
Wim Kok © ANP
Hayo Apotheker over Wim Kok
Apotheker begon zijn politieke carrière in gemeentes in Groningen en Fryslân. Zo maakte hij al kennis met Wim Kok, die van 1976 tot 1985 de eerste voorzitter was van vakbond FNV. "Als burgemeester en als Groninger had ik hem al een paar keer ontmoet. Hij kwam als vakbondsman dan in het gebied met een hoge werkloosheid en bovendien kwam zijn vrouw uit Hoogezand."

Nederland op de rails krijgen

Na zijn tijd als vakbondsman ging Kok voor de PvdA de politiek in. Eerst als Tweede Kamerlid, later als fractievoorzitter, toen minister van Financiën en vice-president en uiteindelijk, in 1994, als minister-president. "Ook als minister-president was hij een hardwerkende man", zegt Apotheker. "Daardoor wekte hij bij anderen wel eens de indruk dat hij nors was en niet gevoelig voor grappen. Dat kwam omdat hij zo gedegen bezig was met zijn grote hoofdlijn: we moeten Nederland weer op de rails krijgen."
Hayo Apotheker © Omrop
Apotheker begon in augustus 1998 als minister fan Landbouw in het kabinet-Kok II. Na tien maanden vertrok hij alweer uit Den Haag. "Ik maakte zelf de balans op: mijn plan voor de sanering van de varkenshouderij werd niet genoeg gesteund in de ministerraad." Daar speelde Kok geen rol in. "Dat ligt vooral bij een minister zelf: als je zo'n conclusie trekt, dan moet je gaan. Zo gaan dingen, dat neem ik ook niemand kwalijk."

Haak om Leeuwarden

In dat tweede kabinet van Kok zaten een poos drie 'Friese' ministers. Naast Apotheker waren dat Loek Hermans en Annemarie Jorritsma. "We hadden toen een belangrijk punt met de Haak om Leeuwarden. In het structuurschema Verkeer & Vervoer stond de Haak om Leeuwarden, waar toen al vier jaar voor gelobbyd was, te onduidelijk op. Als noordelijke ministers zeiden we toen: 'Dat moet toch anders, want er is een noordelijk akkoord om die Haak om Leeuwarden aan te leggen.' Toen zag je ook Koks gevoel voor achterstandsregio's: als dat een belofte is, dan doen we dat. Daar moeten we 100% consequent in zijn."
Hayo Apotheker komt uit Loppersum. In 1993 werd hij burgemeester van Leeuwarden. Dat was hij tot en met 1998. Van 2012 tot en met 2017 was Apotheker burgemeester van Súdwest-Fryslân. Verder is hij waarnemend burgemeester geweest van Sneek, Súdwest-Fryslân en Waadhoeke. Na zijn afscheid als burgemeester van Súdwest-Fryslân werd hij benoemd tot officier in de Orde van Oranje Nassau.