Sportclub Heerenveen met duidelijke cijfers onderuit tegen Ajax

De ontmoeting tussen Sportclub Heerenveen en Ajax is zaterdagavond in het Abe Lenstra Stadion uitgelopen op een eenvoudige overwinning voor de Amsterdammers. Heerenveen kon niet op tegen het geweld van de nummer twee van de Eredivisie en verloor met maar liefst 4-0.
© Orange Pictures
De wedstrijd begon beroerd voor SC Heerenveen. Al na drie minuten opende Lasse Schøne voor Ajax de score. De middenvelder van de Amsterdammers schoot de bal van zo'n dertig meter over Heerenveen-keeper Warner Hahn. Aan de andere kant reageerde de thuisploeg via Sam Lammers, maar het schot van de spits ging net naast.

Tweede goal

Het initiatief bleef wel in handen van Ajax. Dat leidde bijna tot de tweede goal voor de Amsterdammers. Een schot van Donny van der Beek ging centimeters voor de goal van Hahn langs. Ook Kasper Dolberg mocht het even later proberen, de inzet van de Ajax-spits ging ook maar net naast. Heerenveen kreeg via Arber Zeneli en Lammers nog twee schotkansen, maar daar had André Onana geen moeite mee.
Voor de rust ging het toch weer mis voor de Heerenveners. Een schot van Frenkie de Jong kon in eerste instantie nog worden gekeerd door Hahn, maar de rebound werd binnen geschoten door Hakim Ziyech. De oud-middenvelder van Heerenveen zette de ruststand op 2-0 voor Ajax.
© Orange Pictures
Na de rust was er bijna de aansluitingstreffer voor de Heerenveners. Een inzet van Sam Lammers werd op het laatste moment geblokkeerd door een speler van Ajax. De corner voor Heerenveen leverde daarna niets op. In de 50ste minuut kreeg Ajax een strafschop. Na lang wachten en een overdenking van de videoscheidsrechter mocht Tadic de bal toch tegen het net schieten: 0-3.

Moeilijke eindfase

Enkele minuten later lag het vierde punt van de Amsterdammers al in het doel van Heerenveen. Dolberg schoot van dichtbij binnen. Na het doelpunt van de Ajacied vond de ploeg uit Noord-Holland het welletjes. In de 89ste minuut moest keeper Onana nog wel in actie komen op een inzet van Van Bergen. Met een uiterste krachtinspanning tikte de doelman de bal uit zijn doel. Aan de andere kant was oud-Heerenveenspeler Klaas-Jan Huntelaar nog dicht bij een doelpunt, maar de bal belandde op de lat.
SC Heerenveen - Ajax 0-4 (0-2) 3. Schöne 0-1, 42. Ziyech 0-2, 52. Tadic 0-3, 56. Dolberg 0-4.
Opstelling SC Heerenveen: Hahn, Floranus, Høegh, Pierie, Thorsby, Lammers (84. Van Amersfoort), Rienstra, Zeneli, Bulthuis, Vlap (63. Kongolo), Kobayashi (69. Van Bergen).