Bijzondere klassieke talenten op podium IepenUP Live

IepenUP útstjoering
Harp en opera in één stuk, een gitaar uit de 17e eeuw en het geluid van de wind uit een accordeon. IepenUP Live bracht dit alles woensdagavond bij elkaar. Nadat de vier klassieke musici allemaal solo hadden gespeeld, brachten zij volledig geïmproviseerd met elkaar een stuk ten gehore. Een bijzondere combinatie die je niet vaak ziet.
© Omrop Fryslân
In samenwerking met het Oranjewoud Festival verschenen de grootste klassieke talenten en performers op het podium in Leeuwarden, om de aanwezige bezoekers kippenvel te bezorgen. Zo wist de van oorsprong Oezbeekse Ekaterina Levental het publiek te raken met een paar scenes uit haar voorstelling 'De Grens'. Een autobiografisch verhaal over het zoeken naar een nieuwe identiteit wanneer je als 16-jarig meisje in een nieuw land, in een asielzoekerscentrum, terechtkomt.
© Omrop Fryslân
Izhar Elias bracht een stuk geschreven door een componist uit het gevolg van koning Lodewijk XIV, dat volgens hem net zo klinkt als muziek van moderne singer-songwriters. Violist Niek Baar won meerdere prijzen, reist de hele wereld over en vertelde dat zijn viool een waarde heeft van een bedrag met '6 nullen'.
Oleg Lysenko maakte de meest bijzondere geluiden met zijn accordeon, in passages uit het stuk 'Vijf gezichten op het land van de Goelag Archipel' van Victor Vlasov. Na een staande ovatie van het publiek durfden de vier het aan om ook nog met elkaar een geïmproviseerd stuk te brengen.