Politiek wil actie voor eigenaren van bouwval in Heerenveen

Michael en Marjolein Weiler uit Heerenveen zitten met de handen in hun haar. Het huis aan Het Meer, dat ze onlangs hadden gekocht, blijkt een bouwval te zijn. Maandagavond begon het huis te schudden en ontstonden er schuren in de muren.
Reportaazje boufal Hearrenfean
"Het is een hele sneue situatie, de mensen hebben een kluswoning gekocht, maar het blijkt dat het om een compleet uitgebrand huis gaat," zegt FNP-raadslid Alette de Jong. "Ergens tussen 1962 en 1976 is er brand geweest. Daarbij zijn de houten constructiebalken zwartgeblakerd. Dat is 'weggetimmerd' en bij de verkoop was er niets van terug te zien."
De mensen hebben een verstandelijke beperking, maar hadden hun leven prima op de rit voordat ze dit huis kochten, volgens De Jong. Ze kan niet zeggen of er mogelijk misbruik is gemaakt van het echtpaar in deze situatie. "In het taxatierapport is niet gerept over brandschade. Er moet worden uitgezocht waar de verantwoordelijkheid ligt, wie heeft van de schade geweten?" Het is De Jong niet bekend of er een bouwkundige keuring is geweest.
© CAMJO Media

De mensen staan op straat

"Er moet iemand komen die juridisch kan helpen, pro deo, want ze hebben geen geld meer. Daarnaast moeten er praktische zaken worden geregeld. De mensen staan op straat en hebben alleen wat kleren kunnen meenemen." Voor de komende nacht is er een slaapplaats geregeld.
De Jong trekt zich het lot van deze mensen aan. "Naast raadslid ben ik ook burger en vind ik het mijn plicht om mensen bij te staan." Als mensen informatie over de brand hebben, of andere hulp kunnen aanbieden, hoort De Jong dat graag. De FNP werkt in deze zaak samen met de SP.
De gemeente heeft woensdag nog overleg over de stand van zaken.