Waterpeil in rivieren extreem lange tijd te laag voor binnenvaart

Er staat zo weinig water in de rivieren Rijn en Waal dat schepen niet stroomopwaarts kunnen varen, richting de bergen. Zelfs niet met een leeg schip. Er is ook nog geen regen op komst en al het regenwater dat wel valt, valt aan de andere kant van de Alpen. Volgens Siegfried Kingma van schippersvereniging Schuttevaer is de situatie voor de Rijnvaart 'zeer kritisch'.
Leechwetter Rijn © ANP
Binnenvaarttransport begint volgens Kingma extreem duur te worden voor de opdrachtgevers. De industrie kan daardoor in problemen raken. "Dan geldt dat niet meer voor een aantal goederen. Dat is voor niemand goed", zegt Kingma. Het gaat dan vooral om bulkgoederen, containers en staal in het Ruhrgebied.

Extreem lange droogte

Vooral schepen op de Waal en de Rijn hebben last van het lage water. Schippers hebben nu nog wel werk. Dat komt doordat er veel meer schepen nodig zijn, omdat de schepen die varen het met de helft van het laadvermogen moeten doen. Voor bedrijven is dat duur. De lage waterstand is ook weer niet heel uitzonderlijk. "Het najaar is altijd droog, maar nu is de droogte al in de vroege zomer begonnen. De periode van laag water is dus extremer en langer", zegt Kingma.
Het is af en toe een chaos op het water.
Binnenvaartschipper Kees de Vries uit Lemmer

Drukte op het water

Binnenvaartschipper Kees de Vries uit Lemmer is onderweg met zijn schip van 185 meter. Hij vaart richting Mannheim met kolen, maar kan het ruim lang niet helemaal volgeladen hebben. "Normaal vaar ik met een diepgang van 3,60 meter, maar ik heb nu slechts een diepgang van 1,50 meter", vertelt De Vries. "Het is ook druk op het water", merkt hij. "Het is af en toe één grote chaos."

Aanvaringen

De Vries moet goed opletten, want het vaarwater is niet alleen smaller door de waterstand, maar het is ook drukker met ander verkeer. Op de vraag of er al aanvaringen zijn geweest, antwoordt hij: "Dat valt mij mee. Het lijkt wel of we eraan gewend raken." Wel zorgt de lage waterstand ervoor dat de schroef van het schip bijvoorbeeld vaker stenen raakt.
In Fryslân valt het wel mee met het lage water. Dat wordt op peil gehouden met water uit het IJsselmeer, waar het peil hoger is dan op het binnenwater. In onze provincie kan alles wel gewoon doorgaan.
Binnenvaartschipper Kees de Vries