Rubriek Fries Film Archief: George Pothaar

Duizenden oude films uit Fryslân zijn de afgelopen jaren overal vandaan gekomen en naar het Fries Film Archief gebracht. De oudste kleurenbeelden van Fryslân, grote collecties van amateurfilmers: het heeft aardig wat pareltjes opgeleverd die Omrop Fryslân laat zien. Vandaag de tweede: amateurfilmer George Pothaar uit Heerenveen schreef tal van filmscripts.
Petear Fryslan hjoed frysk filmargyf
"Als mijn vader een film wilde maken, dan moesten we daar allemaal aan meewerken. Maar wij gingen liever voetballen", zegt Robbert Jan Pothaar. Hij en zijn broer Robbert Hans vertellen over hun vader: George Pothaar. Hij filmde vanaf halverwege de jaren dertig op 16mm en al heel snel in kleur.

George Pothaar

Filmmaker George Pothaar (1900-1990) is geboren in Heerenveen en was voor de oorlog hoofdvertegenwoordiger in Nederland voor de Duitse bedrijven AEG, Osram en Telefunken. Door zijn werk had hij het nieuwste van het nieuwste op het gebied van filmapparatuur.
Hij was dagen bezig om allemaal scripts te schrijven en maakte bijzondere films: kleine speelfilms, reisfilmpjes met kleurenbeelden in Venetië van voor de oorlog, waar zijn vrouw als een soort van filmdiva rondliep.
Alles wat hij wilde filmen, werd vooraf bedacht. "Onze vader was een echte regisseur. Soms moesten we dingen wel tien keer over doen", zegt zoon Robbert Hans Pothaar.
© Omrop Fryslân

Filmpje in de oorlog

Ook in de Tweede Wereldoorlog pakte George vaak zijn camera erbij. En voor nood had hij een hoekje onder de vloer gemaakt waar hij een doosje had met garen, sigaretten en een nieuwe filmrol. Als de oorlog voorbij was, had hij in ieder geval een rol om mee te filmen.
Zo heeft hij de bevrijding van Heerenveen in april 1945 gefilmd en de Canadezen die in Heerenveen waren in de weken na de bevrijding.

Een huis in brand

Volgens zijn zonen was er één film die eruit sprong: over de brandweer van Heerenveen. De film is van vlak na de oorlog. De hoofdpersonen vluchten omdat hun huis in brand staat en de brandweer komt te blussen.
Robbert Jan: "Het huis dat mijn vader voor zijn film wilde gebruiken was het huis van de tandarts. Die stond op een hoek en was daarom goed om te filmen. Maar hij had helemaal geen toestemming van de tandarts om te filmen. Daarom hebben we stiekem gefilmd toen de tandarts niet thuis was."

Het hele dorp in actie

Pothaar had met zijn films niet alleen zijn kinderen in actie, het hele dorp deed mee. "Iedereen werkte mee. De timmerman heeft een hele gevel opnieuw betimmerd, maar ook de loodgieter hielp mee", vertelt Robbert Hans.
"We zouden om twaalf uur 's nachts filmen, zodat er niemand op straat zou zijn. Maar er waren zo veel mensen die er van hadden gehoord, de hele straat stond vol."
Robbert Jan heeft stukken hout in brand gezet en onder de camera van zijn vader gehouden zodat het net leek dat het huis in brand stond. "Het leek net echt! En één van de acteurs moest van een balkon springen. Hij durfde niet. Dus begon de hele menigte hem aan te moedigen dat hij moest springen. Het is wel bijzonder dat onze vader dit allemaal heeft georganiseerd."

Fries Film Archief

Het Fries Film Archief heeft op dit moment zo'n 13.000 films en video's in de collectie. Allemaal materiaal dat in Fryslân gefilmd is of een relatie met Fryslân heeft. De collectie van het filmarchief is de afgelopen jaren gegroeid omdat het archief deelneemt aan het Deltaplan Digitalisering Cultureel Erfgoed. Zo kreeg het archief de middelen om nieuwe collecties te verzamelen en te archiveren en een groot deel daarvan te digitaliseren en voor het publiek toegankelijk te maken.