Jenny Douwes weigert gesprek met tegendemonstranten aan talkshowtafel RTL

Het boegbeeld van de blokkeerfriezen weigerde vrijdagavond op televisie in debat te gaan met de actiegroep Kick Out Zwarte Piet. Jenny Douwes uit Drachten zat aan tafel in de talkshow RTL Late Night, waar ook actievoerder Jerry Afriyie was uitgenodigd. Hij zat in het publiek, maar presentator Twan Huys wilde hem graag bij Douwes aan tafel hebben.
Douwes had voorafgaand aan de uitzending gezegd dat ze niet met Afriyie in debat wilde gaan. Volgens haar had RTL beloofd dat dit ook niet zou gebeuren. "Je hebt je niet aan je woord gehouden", riep ze tegen Huys. "Als ik dit had geweten, dan had ik een andere keuze gemaakt."
Op de vraag van Huys of de beide partijen wel eens met elkaar hebben gesproken, had Douwes een kort antwoord: "Nee."

Een grens trekken

"Ik vind dat je op een gegeven moment een grens moet trekken", zei Douwes in het programma. "Er wordt steeds gedaan alsof je redelijk moet praten met deze mensen, die in het rapport van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding genoemd worden."
Huys zei dat in zijn programma iedereen de ruimte moet krijgen. "Ik vind dat we allemaal een gesprek moeten kunnen voeren over dit onderwerp." "Dan had je me dat duidelijk moeten maken," zei Douwes.

Rapporten van de NCTV

De actiegroep Kick Out Zwarte Piet staat in rapport 46 (pagina 8) van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid. Dit rapport is vorig jaar november uitgekomen. Hierin wordt KOZP genoemd als 'actiegroep'. In het daaropvolgende rapport is de actiegroep tegen zwarte piet niet meer terug te vinden. De 'blokkeerfriezen' staan er zelf dan echter wel in op pagina 9.

Taakstraffen niet heel vreemd

Justitie eiste vrijdag een taakstraf van 240 uur tegen Douwes, en een voorwaardelijke celstraf van drie maanden, omdat ze verantwoordelijk zou zijn geweest voor de blokkade van de A7, die als doel had om een demonstratie van tegenstanders van Zwarte Piet te verstoren.
De eis vindt Douwes niet heel vreemd, zo zei ze in het programma. "Als ik zie wat we hebben meegemaakt, en hoe het OM er met gestrekt been in is gegaan, dan lag dit wel in de lijn der verwachtingen. Maar normaalgesproken zou je niet zulke hoge eisen verwachten."

Marga Waanders

Op hetzelfde moment zat burgemeester Marga Waanders van Dongeradeel in de talkshow Pauw op NPO1. Daar ontkende ze dat ze de demonstranten bewust had uitgenodigd om naar Dokkum te komen. Ze zei wel dat ze contact had gehad met de actievoerders, maar dat ze als doel had om de demonstratie in goede banen te leiden.