Waanders had contact met KOZP, maar niet om ze over te halen naar Dokkum te komen

Burgemeester Marga Waanders van Dongeradeel heeft voorafgaand aan de landelijke intocht van Sinterklaas in Dokkum inderdaad contact gehad met de stichting Nederland Wordt Beter, Kick Out Zwarte Piet en de Nederlandse Volks-Unie.
Boargemaster Marga Waanders © ANP
Dat heeft ze niet gedaan om ze over te halen te komen, zoals sommige media meldden, maar om te achterhalen of ze van plan waren te komen. Volgens Waanders heeft iedereen het recht op demonstratie. Of je het als burgemeester met de standpunten eens bent, doet volgens haar niet ter zake. "Maar we moeten wel weten of mensen komen, dan kunnen we ons erop voorbereiden." De burgemeester heeft daarom van tevoren contact gezocht met meerdere partijen die in het verleden op wat voor manier dan ook betrokken waren bij de intocht.
Het enige wat ik kan doen is uitleggen hoe belangrijk het recht op demonstratie is
Burgemeester Marga Waanders
"Als wij dat niet hadden gedaan en de mensen komen onverwacht, juist dan kan er een probleem ontstaan. In Meppel hebben ze dat het jaar ervoor ook zo gedaan en daar is nooit iets over geschreven."
In goed overleg met de stichting Nederland wordt Beter en de actiegroep Kick Out Zwarte Piet is een plek afgesproken waar ze konden protesteren tegen Zwarte Piet. Voorzitter Konstant Custers van de Volks-Unie gaf al snel aan dat ze niet zouden komen. Dat sommige media, met name De Telegraaf, nu melden dat Waanders uit eigenbelang de groepen naar Dokkum wilde halen, legt Waanders naast zich neer.
"Het enige wat ik kan doen is uitleggen hoe belangrijk het recht op demonstratie is. Het staat in onze grondwet."