IepenUP: Tijd is rijp voor vakmanschap en ambachten

FIDEO LIVE: IepenUp oer fakmanskip
De tijd is nu rijp voor kleinschalige ondernemers met duurzame producten. Volgens Aleid Brouwer, lector Doelgericht Ondernemen aan de NHL in Leeuwarden, baalt de consument steeds meer van de plastic massaproductie en is bereid om meer te betalen voor eerlijke producten. Die macht van de consument geeft de kleinschalige producten ruimte om nu hun product in de markt te zetten.
© Omrop Fryslân
IepenUP stond woensdagavond in het teken van ambacht. Dit naar aanleiding van het internationale congres Craft your Future dat in het kader van LF2018 dit jaar in Leeuwarden gehouden werd. Overdag werd vooral gesproken over duurzaamheid en hoe vakmanschap en ambacht middelen kunnen zijn om massaproductie tegen te gaan.
Bij IepenUP Live konden de congresgangers en andere belangstellenden aan de hand van verschillende demonstraties zelf kijken en ondervinden wat oorspronkelijk vakmanschap echt inhoudt. Niet alleen rietvlechters en lijnslager Pieter Swart toonden het publiek hun kunsten, Elbricht Schoorstra liet zien dat ook tatoeëren eigenlijk een oud ambacht is dat veel vakmanschap vereist.
© IepenUP
Craft your Future/Dwarskijkers werd georganiseerd door cultuurinstituut Keunstwurk, House of Design, Friesland College en initiatief De Reis.
Volgende week staat de klassieke muziek centraal bij IepenUP Live met optredens van onder andere accordeonist Oleg Lysenko uit Oekraïne en harpiste Ekaterina Levental uit Oezbekistan.