Ritsko van Vliet is op Sulawesi: "Elke euro is van harte welkom"

Nederland organiseert woensdag een nationale actiedag voor de slachtoffers van de tsunami die het Indonesische eiland Sulawesi eind september heeft getroffen. Via acties op radio en tv wordt de hele dag geld ingezameld. Ritsko van Vliet uit Leeuwarden zet zich met de stichting Amurang al jaren in voor de bewoners van Sulawesi en is momenteel op het eiland.
© ANP
"We zitten hier op zo'n duizend kilometer van Palu, de mensen hier mankeren fysiek niets. Maar als je hun gezichten ziet, is de impact wel enorm. Ze zijn onder de indruk en machteloos. Ze hebben het geld niet om erheen te reizen en te helpen met voedsel en medicijnen," vertelt Van Vliet. "Elke euro is van harte welkom, er moet wat gebeuren."
Sulawesi heette eerder Celebes en werd ook wel de twaalfde provincie fan Nederland genoemd. "De mensen hier hebben Nederland in hun hart gesloten."
Van Vliet is zelf niet in het rampgebied, maar pastor Jacob wel. Hij werkt voor de stichting en beheert de tehuizen. De stichting wil de twee tehuizen beschikbaar stellen voor kinderen uit het getroffen gebied. "Dan kunnen we ze een veilige plek geven en kunnen ze doorleren."
Van Vliet is op Sulawesi met zes studenten om het reguliere hulpprogramma van Amurang verder te realiseren. Ze doen verschillende educatieve projecten zoals theater, naaiatelier, Engelse les en dansles om de kinderen meer mogelijkheden voor de toekomst te geven.
Ritsko van Vliet (links) en Dirk Houttuin (rjochts) krije it bedrach fan 6000 euro © Omrop Fryslân
Afgelopen weekeinde haalde hij met een actie in Leeuwarden nog ruim 6000 euro bij elkaar voor de slachtoffers. Geld voor de landelijke actie kan overgemaakt worden op Giro555.