'Minder microplastics', adviseert burgemeester Van de Nadort aan Europees Parlement

Het Europees Parlement vergadert komende week over een verbod op microplastic in cosmetica. Het is onderdeel van een advies van speciaal rapporteur André van de Nadort, de burgemeester van Weststellingwerf.
Plastic út it wetter © ANP
Het verbod op microplastic in cosmetica is onderdeel van een breed voorstel over het gebruik van kunststoffen in een circulaire Europese economie. Speciaal rapporteur André van de Nadort verdedigt zijn voorstel woensdagmorgen in het Europees Parlement. Hij is aanvoerder van een adviesorgaan van een Comité van de Regio's dat aanzetten geeft voor nieuwe Europese richtlijnen.
In de hele wereld wordt 9 procent van alle plastic hergebruikt en dat moet anders, stelt het orgaan. Het comité wil fabrikanten opleggen dat in 2025 minstens de helft van alle kunststofproducten die ze op de markt brengen uit gerecycled kunststof bestaan.
© ANP
Van de Nadort krijgt vijf minuten spreektijd. Daarin wil hij een aantal punten onderstrepen: minder plastic, minder soorten plastic en betere recycling. De consument kan nu ook al wel aan de slag met het verminderen van het gebruik van plastic.
"Je hoeft geen plastic borden te gebruiken, je hoeft geen plastic bestek te gebruiken", zegt Van de Nadort. "We drinken veel water, doe dat bijvoorbeeld uit navulbare flesjes", zegt hij. Dat er nu voor plastic tassen moet worden betaald, helpt ook al veel. "Kustgemeentes vinden veel minder plastic tassen in de zee", vertelt hij.
Burgemeester Van de Nadort