UCF: Internationale studenten studeren en leven met elkaar

Sinds september heeft Fryslân een eigen universiteit: University College Fryslân. Een kleine 30 internationale studenten doen de studie 'Global Responsibility and Leadership', een nieuwe studie, die ook een geheel nieuwe opzet heeft gekregen.
Jim van Marle, ien fan de studinten © Omrop Fryslân
In drie jaar kunnen de studenten hun bachelor behalen. Daarna kunnen ze nog doorstuderen voor een master. De studie is heel internationaal en leidt de studenten op tot verantwoordelijke leidinggevenden.
Met elkaar moeten we een 'community' vormen.
Jim van Marle
Jim van Marle is geboren en getogen in Leeuwarden en volgt deze studie. Hij vermaakt zich tot nu toe prima. "Wij hebben op school niet zoveel lessen. Het is de bedoeling dat wij veel zelf doen. Daarbij moeten wij elkaar helpen; van elkaars sterke punten gebruik maken."
Om dat makkelijker te maken, heeft de universiteit ervoor gekozen om alles studenten in één gebouw te huisvesten. Zo kunnen ze makkelijk naar elkaar toe lopen om hulp te vragen, in groepen onderzoeken uit te voeren en het is ook de bedoeling dat ze met elkaar dingen organiseren.
Wij hebben er veel plezier in.
prof. dr. Andrej Zwitter
Andrej Zwitter © Rijks Universiteit Groningen
Decaan prof. dr. Andrej Zwitter uit Oostenrijk is positief over de nieuwe studie. "Wij zoeken naar vernieuwing in het onderwijs, het met 200 man in een collegezaal twee uur lang luisteren naar een professor en aantekeningen maken, is niet meer van deze tijd. Wij noemen onze studenten ook 'student-researchers' wat al impliceert dat de studenten zeer veel onderzoek moeten doen".
De universiteit heeft nu een tiental weken ervaring met de studie in Leeuwarden en is zeer tevreden.
Geartsje de Vries praatte met de studenten
De reportage is te horen in Buro de Vries op zondagochtend tussen 11 en 13 uur.