Rapper Fresku: "Nederland mag het Papiamentu wel wat meer promoten, net als het Fries"

Hij vond het een hele eer om vrijdag op te treden in Lân fan Taal in Leeuwarden. Aan het eind van de première van de vierde videoprojectie op de Oldehove, verzorgde rapper Fresku uit Eindhoven vanaf de trap van Obe het optreden in het Papiamentu. Dat was ook voor hem een verrassing.
© Omrop Fryslân
Repo Fresku over het optreden in Lân fan Taal
"Iedereen stond eerst naar die mooie toren te kijken," zo vertelt Fresku. "Hij staat scheef, net als ik als ik op het podium sta. Maar gelukkig draaiden de mensen later om." Fresku, die officieel Roy Michael Reymound heet, toonde zich een ware ambassadeur van het Papiaments, het Fries en meertaligheid. "Nederland heeft vijf koningstalen, weet je. Het Nederlands is maar één van die talen. Net als het Fries verdienen ook het Papiamentu en het Sranan Tongo meer aandacht."

Sleutel naar de roots

Fresku woonde als jongetje zeven jaar op Curaçao en heeft toen het Papiamentu goed meegekregen. "Je taal is de sleutel naar je roots. Het Papiamentu is deel van mijn identiteit." Rappen in de taal van Korsou valt hem echter niet mee. "Ik ben gewend om in het Nederlands te rappen. Papiaments is een veel ingewikkeldere taal, maar ik ga er zeker mee door."
It begjin fan '1954' op de Aldehou © Omrop Fryslân

Laatst projectie op de Oldehove

De première van de videoprojectie '1954 - We zijn er bijna' trok vrijdagavond een paar duizend liefhebbers naar het Oldehoofsterkerkhof. Wie dat wou kon na afloop luisteren naar een uitgebreide uitleg en vraag- en antwoordsessie met de makers.
De projectie is gemaakt door de Caribische performers VANTA in samenwerking met kunstenaarscollectief WERC uit Groningen en rapper Fresku. '1954' is geinspireerd op het Koninkrijksstatuut van dat jaar en laat teksten horen in de vijf koninkrijkstalen, die ieder ook een ander perspectief laten zien en horen.