Regina Bijlsma volgt het laatste pad van haar verongelukte zoon

Op 17 oktober is het vijf jaar geleden dat de 19-jarige Jim Sluiter in Barcelona omkwam bij een ongeluk. Zijn moeder, Regina Bijlsma, gaat vanaf vrijdag het pad van de laatste reis van haar zoon volgen. Voor haar is deze reis een afsluiting van een moeilijke periode en het begin van een nieuw leven.
"Mijn oudste zoon Jim, die singer-songwriter was, ging voor de tweede keer naar Barcelona, liftend, met zijn gitaar op z'n rug. Het was een hele mooie reis, die hij ook vlogde op YouTube, maar op 17 oktober was het stil na een paar prachtige vlogs. Toen is hij verongelukt in Barcelona, nadat hij van een muurtje op de snelweg viel."
Buro de Vries Just Jim
© Regina Bijlsma
Waarom wil je dan nu deze reis maken?
"Ik volg zijn pad en ik heb een boodschap meegekregen door de spiegel die hij mij met zijn reis heeft voorgehouden . En die boodschap is 'Mem, wees jezelf. Ik ben overal en alsjeblieft, ga nu eindelijk eens jouw passie en ambities waarmaken'. Deze reis is ook om een stuk verdriet af te sluiten. Het is natuurlijk nooit helemaal weg, maar het is wel om er nog beter mee om te gaan en om mijn pad weer te vinden in het leven en verder te gaan."
Ga je net als Jim liftend naar Barcelona?
"Nee, ik ga met mijn eigen Peugeot 205. In 2013 heb ik mijn rijbewijs gehaald, dus dat heb ik nog niet zo lang. Deze auto heb ik toen gekregen van mijn toenmalige liefde, die in 2016 ook overleden is. Die auto heeft dus veel emotionele waarde en brengt mij al vijf jaar overal. Samen met kunstenaar Rienk van Houten zijn we nu bezig om de auto op te pimpen in 'De Stijl'. Ik kom uit Drachten en daar hebben we er het afgelopen jaar veel aandacht voor gehad, vanwege '100 jaar De Stijl'. Dus daarom 'De Stijl', maar het wordt wel onze stijl. Het is een mengeling van zijn ideeën qua kunst en die van ons."
De auto wêrmei Regina reizgje sil © Rienk van Houten
Heb je tijdens de reis ook gezelschap?
"Ja, Sarah Sötemann gaat met mij mee. Dat is een jonge vrouw, die ik heb ontmoet bij Noardewyn, toen ik daar moest vloggen. Ik zag en hoorde haar spelen en we hadden meteen een klik. Dus we hebben meteen gegevens uitgewisseld en ik denk dat ik een week later bij haar op de bank zat. Toen ik haar ontmoette, had ze zich opgegeven voor de Friese singer-songwriter contest en dat heeft ze uiteindelijk gewonnen. Gelukkig gaat ze nog wel met mij mee, want er kwamen natuurlijk veel aanvragen voor optredens. We staan beide op hetzelfde punt in het leven: we willen graag het theater in en de weg daarnaartoe is een speeltuin. Dat is dus ook een onderdeel van onze reis, waarin we voor onszelf erachter willen komen hoe we dat het beste kunnen neerzetten in de toekomst. Zodat we daar ook brood mee op de plank kunnen krijgen."
Sarah Sötemann (l) en Regina Bijlsma (r) © Regina Bijlsma
Wat staat er tijdens de reis verder allemaal op het programma?
"Ik ga vrijdag eerst naar Noardewyn, naar Willem, want het is dankzij hem dat ik daar nu werk als backstagevlogger. Daardoor kan ik nu ook zelf deze reis vloggen en daar ben ik hem heel dankbaar voor. Na Noardewyn gaan we naar de Blokhuispoort, waar we een streekperformance zullen doen. Dat moet je zien als een stukje zingen en een stukje cabaret. Daarna gaat de reis verder naar Utrecht, Amsterdam en Antwerpen. Daar zullen we op verschillende plekken optreden. Ik hoop dat we daarbij onze auto als decor kunnen gebruiken. Dan gaan we naar Parijs en daar wil ik graag drie dagen blijven, want daar wil ik het graf van Edith Piaf en Jim Morrison bezoeken. Bij het graf van Jim Morrison heb ik, toen ik zestien was, besloten mijn eerste zoon Jim te noemen."
Hoe gaat je reis na Parijs verder?
"Dan gaan we naar Toulouse. Daar is Sarah helemaal 'fan' van. Dus Toulouse is speciaal voor Sarah en natuurlijk zullen we dan ook weer optreden. En dan gaan we naar Barcelona! Daar hoop ik ook twee tot drie dagen te zijn om plekken te bezoeken waar Jim op zijn laatste dag is geweest. Op 17 oktober, op de avond van zijn overlijden, wil ik daar op zijn sterfplaats bij stilstaan en muziek maken. Symbolisch ga ik dan ook mijn rugzak van verdriet afdoen."
Jim vlogde, net als Regina nu zal doen, zijn reis naar Barcelona. Hierboven staat de laatste vlog die Jim online zette voor zijn dood.
En als je weer thuis bent, hoe dan verder?
"Ik ben al een paar jaar bezig met het schrijven van een boek, dus dat wil ik graag in alle rust afmaken. Ik denk dat ik dan een mooi verhaal heb, dat hopelijk inspiratie kan geven aan ouders die hetzelfde hebben meegemaakt en voor andere mensen die verlies kennen en denken 'ik kom hier nooit meer uit'. Verder wil ik ook graag het theater in, dat is mijn grote passie. Hoe het er daar uiteindelijk zal uitzien, kan ik je zo nog niet zeggen. Maar ik heb voor mijzelf echt wel een heel mooi beeld voor ogen. Ik ben al jaren liedjes aan het schrijven. Ik heb een la vol archiefmateriaal. Ik kan denk ik nog wel een aantal jaren vooruit met verschillende programma's, maar zo ver wil ik nog niet vooruitkijken. Als er eerst in ieder geval maar één programma komt en dan kijken we wel verder."
Kunnen mensen jou ook volgen tijdens de reis?
"Ja, ik ben te volgen met vlogs en blogs via mijn eigen Facebookpagina en via jullie, Omrop Fryslân. Ik maak voor de Omrop namelijk extra speciaal materiaal."