Onbekende etsen van Jentsje Popma duiken op voor 'schandalig lage prijs'

Er zijn twee onbekende etsen van beroemde kunstschilder Jentsje Popma opgedoken. Een kunsthandelaar kocht beide werken op marktplaats van een man uit Antwerpen, die er wat aan wilde verdienen. De etsen kostten de handelaar 45 euro. "Een schandalig lage prijs."
Unbekende etsen fan Jentsje Popma dûke op
Om erachter te komen of de schetsen echt van de 97-jarige kunstenaar zijn, zijn er foto's gemaakt. Die zijn aan de schilder voorgelegd. Popma herkende de beide etsen. Op de etsen zijn twee vrouwen te zien. Popma vertelde dat hij de etsen in 1941 heeft gemaakt in Rotterdam, toen hij op de Academie voor Beeldende Kunsten zat.
© Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust
De etsen zijn door kunsthandelaar Taco Popma uit Heerenveen gekocht. Hij is verre familie van Jentsje Popma. Als kunsthandelaar maakte hij het nog niet eerder mee dat via marktplaats unieke stukken boven water komen, vertelt de handelaar.
Popma is ontzettend blij met zijn aanwinsten. Hij gaat binnenkort bij de schilder op bezoek om de etsen in het echt te laten zien. De handelaar weet niet hoeveel de kunstwerken waard zijn. Hij gaat ze restaureren en neemt ze in zijn eigen privécollectie op.
© Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust
Jentsje Popma werd op 30 september 1921 in Zwolle geboren. Hij heeft in Rotterdam en Amsterdam gestudeerd. In de jaren zeventig gaf hij aan de Academie Minerva in Groningen les in boetseren en schilderen. Popma maakt als beeldend kunstenaar veel wandreliëfs en vrijstaand werk. In de jaren tachtig concentreerde hij zich op het schilderen van landschappen. Hij woont tegenwoordig in Leeuwarden.