Druiven plukken op de beste wijngaard van Nederland en België

Begin september werd De Frysling bij Twijzel uitgeroepen tot de beste wijngaard van Nederland en België. Een prachtprestatie voor de noordelijkste wijngaard van ons land. De Frysling won bij de wijnkeuring van de 'Lage Landen' drie zilveren en drie bronzen medailles voor de individuele wijnen, waaronder twee bruiswijnen, oftewel Friese champagnes.
Bêste wyngerd fan Nederlân en België 2018 © Omrop Fryslân
Bruiswijn
Als eerste Friese wijngaard kwam De Frysling in 2003 met een mousserende wijn. Omdat champagne een beschermde naam is, mochten ze dat niet op het etiket zetten. Daarom kwamen ze met een eigen naam: bruiswijn. De druiven op De Frysling rijpen altijd goed af, maar blijven net wat zuurder dan de druiven op zuidelijker wijngaarden. Daarom zijn ze erg geschikt om wijn met bubbels van te maken.
Wyngerd De Frysling, Twizel © Omrop Fryslân
Meest noordelijke wijngaard
Douwe en Jantiene Broersma hadden eerder een transportbedrijf. Toen dat in 2003 over de kop ging, wilden ze iets anders. Het zou nog meer dan vijf jaar duren voordat de eerste druivenstronken de grond in gingen. Hierbij hebben ze zich laten adviseren door de Limburger wijnboer Stan Beurskens. Hij staat ze nog altijd met raad en daad bij. De naam van de meest noordelijke wijngaard van ons land, De Frysling, is een combinatie van Fryslân en de druivensoort Riesling.
Druveplukkers op wyngerd De Frysling yn Twizel © Omrop Fryslân
Geen rode wijn
Afgelopen week werden de witte druiven van het ras Johanniter geplukt voor een van de bruiswijnen. Alleen de bovenste trossen mogen worden geplukt, omdat deze net iets zuurder zijn dan de onderste trossen. De plukkers moeten dus even goed opletten. De onderste trossen rijpen nog even verder voor gewone witte wijn. Rode wijn maken Douwe en Jantiene niet, daarvoor krijgen de druiven net niet genoeg zon. Al zouden ze het dit jaar best eens willen proberen, het is tenslotte een hele mooie zomer geweest.
Ferslachjouwer Aukje de Hoop socht Douwe Broersma dizze wike op by de druvepluk
De reportage is te horen in Buro de Vries, zondagmorgen tussen 11.00 en 13.00 uur.