Friese onderwijsinstellingen moeten snel aansluiten bij Northern Knowledge

De Friese hogescholen Van Hall en NHL/Stenden moeten zich zo snel mogelijk aansluiten bij het initiatief Northern Knowledge, om zoveel mogelijk kennis met elkaar uit te wisselen. Dat zegt de programma-manager van het initiatief Albert van der Kooij.
Kennissintrum Northern Knowledge © Omrop Fryslân, Hayo Bootsma
Northern Knowledge is een kenniscentrum dat is opgezet door Rijksuniversiteit Groningen (RUG), het UMCG en de Hanze Hogeschool. Het centrum staat op het terrein van de RUG. Daar wordt kennis van bedrijven en onderwijsinstellingen gebundeld om zo de economie in het Noorden te versterken. Dat gebeurt volgens de initiatiefnemers nu veel te weinig en zo gaat kennis verloren. Donderdag is het kenniscentrum officieel geopend.

Banen

Voor de ontwikkeling van de economie in het Noorden is zo'n samenwerking noodzakelijk. Volgens directeur Annemieke Galema levert het hoe dan ook banen op: "Ja, want door de samenwerking wordt iedereen sterker en dan kun je veel beter aanhaken bij de wereld van nu." Het is de bedoeling dan ook grote vraagstukken aan te pakken en te zoeken naar oplossingen. Zo wordt gekeken naar de energietransitie en de gezondheidssector, het zogenaamde Healthy Aging. "Denk dan daarnaast aan water en hoe ze daar bij Wetsus mee bezig zijn. Bedenk dat je kennis die daar vandaan komt weer kunt bundelen met een bedrijf in Drenthe."
Verslaggever Hayo Bootsma spreekt met Albert van der Kooij
Iepening Northern Knowledge © Omrop Fryslân

Friese instellingen

Dat de Friese instellingen er snel bijkomen is een winst van programma-manager Albert van der Kooij van Northern Knowledge. Hij heeft al gesproken met de Friese hogescholen en die zijn enthousiast: "De bestuurders daar willen graag en zetten zich er nu al voor in. Het past ook bij de tijdsgeest. Want overal wordt samengewerkt", zegt Van der Kooij. Zo werkt het Friesland College al samen met de Hanze Hogeschool. "Je moet over provinciale grenzen heen kijken. Want er is alleen maar een Noordelijk belang." Van der Kooij vindt ook dat de regionale overheden niet bang moeten zijn om over grenzen heen te denken: "De identiteit blijft wel, want Friezen blijven Friezen en een Drent gewoon een Drent. Je moet over dat soort grenzen heen kijken."
Verslaggever Hayo Bootsma spreekt met Annemieke Galema