Plan voor graspaden begraafplaats Lemmer valt niet in goede aarde

Een gewone bezuiniging of een mooi gebaar? Dat is de vraag bij het plan van de gemeente De Fryske Marren voor de Nieuwe Begraafplaats in Lemmer. De gemeente wil dat alle grindpaden verdwijnen, zodat er overal gras komt. Door de begraafplaats om te vormen, wordt het in oude luister hersteld. Maar Wietze de Haan van de plaatselijke PvdA heeft daar z'n twijfels over. "Volgens mij is omvormen een ander woord voor bezuinigen."
© Omrop Fryslân, Willem de Vries
Het argument dat de begraafplaats weer in oorspronkelijke staat wordt teruggebracht, vindt De Haan niet sterk. "De gemeente heeft er in de loop der tijd niet voor niets grindpaden van gemaakt. Wij zijn bang dat de graspaden vooral in de herfst en de winter niet goed begaanbaar zijn. "
Geef als gemeente eerlijk toe dat het om een bezuiniging gaat.
Wietze de Haan
Volgens de PvdA'er zijn bezuinigingen de aanleiding voor het plan. "Maar geef dat dan eerlijk toe", vindt hij. Op bouwborden bij de begraafplaats worden de plannen al aangekondigd aan de bezoekers. Toch is nog niet alles definitief, denkt De Haan. "We vragen de gemeente om deze plannen toch nog een keer te heroverwegen."
Wietze de Haan over de begraafplaats in Lemmer