Dokkum heeft nu ook eigen droge worst, met lokaal bier erin

Naast een regionaal biertje, het Kâld Kletske, kan nu ook een stukje worst uit de regio worden gegeten. De 'Dockumer droge worst' is gemaakt van vlees van koeien die elke dag bij het Wad rondlopen, met daar doorheen een flinke scheut bier uit Dokkum. Bedenker is Gerbrand Nicolai, die het vlees van zijn schoonvader gebruikt en het bier van goede vrienden. "Mijn neef is bovendien de beste worstenmaker van Nederland. Eén plus één plus één is drie en dat blijkt een succesformule."
© Dockum Vleesch
In de Dockumer droge worst zit geen varkensvet. "Daardoor krijg je echte droge worst", vertelt Nicolai. "Door het vlees gooien we een flinke scheut bier, waardoor de worst een lekkere hoppige smaak krijgt."
Niet alleen Nicolai is tevreden over de smaak. Op de Admiraliteitsdagen in Dokkum kreeg het publiek alvast een voorproefje. De reacties waren positief. "Iedereen is zeer te spreken over de worst."
Gerbrand Nicolai van de Dockumer droge worst
Nicolai heeft inmiddels de smaak te pakken. "Ik heb plannen voor een worst uit Bolsward. Daar hebben ze heel goede whisky. En whisky en worst passen ook uitstekend bij elkaar. Ik heb vanmiddag al even gebeld, maar ze hebben me nog niet teruggebeld."
Ik heb ook al plannen voor 'whiskyworst' uit Bolsward.
Gerbrand Nicolai
De worst wordt gemaakt door Lieuwe Weidenaar in Dokkum en is onder andere te koop bij supermarkten in de regio. De verkooppunten worden de komende week uitgebreid naar de rest van de provincie. Het 'Kâld Kletske' werd al in 2014 ontwikkeld.