Zweefvliegers zaterdag met vliegtuig op het Zaailand

Maar weinig mensen weten dat Leeuwarden een luchtsportvereniging heeft. Om daar verandering in te brengen zal de Friese Aero Club zaterdag, op de landelijke dag van de luchtsport, met een zweefvliegtuig op het Zaailand in Leeuwarden staan. Winkelend publiek en voorbijgangers kunnen zo kennis maken met deze sport.
© Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust
Volgens Matthijs van Waveren, voorzitter van de Friese Aero Club, kan het zweefvliegen wel wat extra aandacht gebruiken. "Er is veel onbekendheid. Wij als Friese Aero Club zitten verstopt op de vliegbasis, dus mensen zien ons hooguit als we vanaf 500 à 600 meter hoog overvliegen. Dan denken ze misschien: joh, wat leuk. Maar mensen hebben verder geen idee wat het is. En wij willen ze graag vertellen hoe leuk het zweefvliegen nou eigenlijk is", stelt Van Waveren.
Zelf werd Van Waveren als kleine jongen al verliefd op de zweefvliegsport. "Als je in de lucht bent, dan ben je helemaal alleen. Daar zit voor mij de charme van de luchtsport. Dan denk je: ga ik naar links of naar rechts, wat zal ik doen? En juist op de grond heb je allemaal mensen nodig. Ik noem het daarom altijd een individuele teamsport. Dat vind ik zo mooi. Je bent samen, maar als je vliegt ben je weer helemaal alleen."
Met motorvliegen kun je heel goed van A naar B vliegen, maar er zit geen uitdaging in.
Matthijs van Waveren, voorzitter Friese Aero Club

Uitdaging

Volgens Van Waveren is zweefvliegen veel mooier dan vliegen in een gemotoriseerd vliegtuig. "Het verschil is een beetje vergelijkbaar met zeilen en motorvaren. Met zweefvliegen moet je echt je best doen en ben je afhankelijk van het weer. Met motorvliegen kun je heel goed van A naar B vliegen, maar er zit geen uitdaging in."
Ook met een zweefvliegtuig kun je grote afstanden afleggen. "Als het weer goed is kun je soms wel zeshonderd kilometer vliegen, driehonderd kilometer heen en driehonderd kilometer terug. Dan zweef je gewoon echt zeven à acht uur in de lucht. Er is zelfs wel eens iemand geweest die met een zweefvliegtuig een rechtlijnige vlucht van duizend kilometer heeft gemaakt naar Noord-Spanje, maar die moest daar vervolgens wel zijn moeder opbellen om te vragen of zij hem op kon halen."

Jong en oud

De sport is geschikt voor een heel grote groep mensen. Van Waveren: "Je kan al vanaf je veertiende jaar zweefvliegen. Als je maar gezond bent, want je moet wel een medische keuring ondergaan. Maar een bril is bijvoorbeeld geen probleem, dus normaal gezonde mensen kunnen allemaal zweefvliegen."
Ook de kosten zijn volgens Van Waveren geen groot struikelblok. "Zweefvliegen kost om en nabij de achthonderd euro, dan kun je een jaar vliegen. Dat is inclusief een opleiding en de huur van een toestel. Alles zit er dan bij in."
Mensen die geïnteresseerd zijn en meer willen weten over het zweefvliegen zijn zaterdagmiddag van harte welkom op het Zaailand in Leeuwarden bij de dames en heren van de Friese Aero Club of kijk op de website van de club.