"Opdoeken zondagsteam kost VV Zwaagwesteinde leden"

Het besluit van VV Zwaagwesteinde om te stoppen met voetballen op zondag kost de vereniging leden. Dat werd donderdagavond duidelijk op de informatieavond van het bestuur. Op die infoavond gaf het bestuur tekst en uitleg over het besluit om het laatste zondagsteam terug te trekken uit de competitie.
© Omrop Fryslan
Verslaggever Onno Falkena was bij de inloopavond
Op de avond kwamen zo'n 60 mensen af. Sommigen daarvan kwamen met stevige kritiek op het bestuur. Zij vinden dat het bestuur er te weinig aan heeft gedaan om voetballers van het zondagsteam vast te houden. Maar volgens voorzitter Klaas Hoekstra kon de club niet anders. Het aantal beschikbare voetballers voor de zondag is met dertien veel te klein om een volwaardig team op te stellen.
Toen duidelijk werd dat voor de eerste uitwedstrijd tegen Kloosterburen in Groningen maar negen spelers beschikbaar waren, kon het lastige besluit snel worden genomen: terugtrekken uit de competitie.
© Omrop Fryslan
Hoekstra hoopt dat de zondagsspelers nu overstappen naar de zondagsafdeling van VV Zwaagwesteinde, maar daar lijkt het niet op. Verschillende spelers van het eerste zijn al in gesprek met VVT uit Twijzelerheide om daar verder te voetballen.

Scheldpartij

Op de emotionele inloopavond in de voetbalkantine werd gescholden en gevloekt, maar er werden ook herinneringen opgehaald aan de jaren 50 en 60. Toen waren 'de Readtsjes' in de eerste klasse 'angstgegner' voor verschillende topclubs in het amateurvoetbal.
Thuis- en uitwedstrijden trokken vaak wel duizenden mensen. Dat moest wel op zondag, want bouwvakkers werkten in die tijd nog van maandag tot en met zondag.
Er komt een moment dat het niet anders kan.
Voorzitter Klaas Hoekstra
"Het is een pijnlijk besluit, ook voor mij", zegt voorzitter Klaas Hoekstra. "Maar als de belangstelling steeds weer terugloopt, dan komt er een moment waarop het niet anders kan."
Oud-voetballer Sije Heidstra kan wel begrip opbrengen voor het besluit van het bestuur. "Vijf jaar geleden dreigde dit ook al. Toen is het gelukt om een doorstart te maken. Maar als de jongens niet meer willen trainen en voetballen, dan houdt het op."
Heidstra was na zijn actieve carrière ook jarenlang trainer en bestuurslid. Hij heeft wel moeite met de mentaliteit van de voetballers nu. "Ik hoor wel eens dat sommigen niet willen trainen, omdat ze jarig zijn. Dat hoefden wij ons eerder niet in ons hoofd te halen. Trainen was belangrijk, maar tegenwoordig heeft de jeugd teveel andere dingen aan het hoofd."

Lichtpuntje

Voorzitter Klaas Hoekstra gaf donderdag toe dat het lastige, historische besluit zijn club zeker leden en fans zal kosten. Toch ziet hij ook lichtpuntjes: met de vrouwenafdeling van VV Zwaagwesteinde gaat het wel goed, maar die voetballen dan ook op zaterdag.