Jeugd Niawier wil minder strenge regels bij dorpsfeest

De jeugd in Niawier wil graag dat er wat minder strenge regels zijn voor de evenementen in de dorpen in de gemeente Dongeradeel. Op Facebook schrijven ze, 'uit naam van de dorpen', een bericht aan burgemeester Waanders. Daarbij kijken ze ook naar de Admiraliteitsdagen en de schrijvers van de tekst hebben het idee dat er 'met twee maten' wordt gemeten.
It berjocht kaam fan It Hokje út Nijewier © Facebook @ItHokje
"Het platteland verdient misschien een wat andere benadering dan een stad", zegt Aant Jelle Soepboer, een van de mensen achter de open brief. "Alle eer en lof aan de Admiraliteitsdagen, hoor, dat staat ook in de brief. Maar wij proeven wel een sentiment dat het platteland zegt: zo'n feest heeft meer vrijheid dan onze eigen feesten."

Jeugdroutes bij de optochten

Daarbij kijkt Soepboer onder andere naar de regels bij de optochten die belangrijk zijn in de dorpen. "Als we zo'n optocht willen houden, krijgen we een korte mail terug: 'Jullie mogen niet over provinciale wegen rijden, alleen oversteken. Volgend jaar worden aparte jeugdroutes niet meer toegestaan.' Dan creëer je wel een bepaalde smaak, want de jeugd besteedt duizenden euro's aan een wagen, doet er een jaar zijn best voor, dus dan wil je die ook in andere dorpen laten zien. Maar nu mag je het eigen dorp niet eens uit."
Aant Jelle Soepboer
Maar er is meer, zegt Soepboer: "In het dorp mag je maar één bijzonder evenement per jaar houden naast het dorpsfeest. In Dokkum zijn dat zes binnen de bolwerken en zes daarbuiten, jaarlijks."

Andere aanpak

Daarom willen ze nu graag met de burgemeester in gesprek. "De aanpak van een dorp kan anders zijn dan van een stad. Wij willen onze dorpsfeesten houden. Die zijn minstens zo veilig, zo goed georganiseerd en zo leuk als de Admiraliteitsdagen. Maar wij willen daar ook de vrijheid hebben. Dokkum hoeft geen optocht te doen, maar wij willen dat wel graag. Die hoort bij onze plattelandscultuur. Dat willen wij behouden, dus daar willen wij het met haar over hebben."
© Omrop Fryslân, Douwe Boersma
"Het zou mooi zijn als de regels voor dorpsfeesten wat soepeler kunnen zijn", zegt Soepboer. "Wij staan ook niet buiten de regels. Wij vullen ook altijd perfect de formulieren in, maar het zou misschien niet verkeerd zijn als er op een andere manier mee wordt omgegaan dan met die van de stad.

Uitnodiging staat

Burgemeester Waanders heeft de jeugd van Niawier inmiddels uitgenodigd voor een gesprek. "Wij gaan erheen om te praten", zegt Soepboer.