Nieuw zorgcentrum Parkhoven geopend in Leeuwarden

In Leeuwarden is dinsdagmiddag het nieuwe zorgcentrum Parkhoven geopend. Het is gebouwd op het plek van de oude vestiging, in de wijk Achter de Hoven. De nieuwe locaties hebben plek voor 54 mensen met dementie en/of een lichamelijke beperking. Daarnaast heeft het centrum nog twaalf tijdelijke plekken en een dagcentrum.
© Parkhoven
Volgens manager Erica Bloembergen van Parkhoven is de nieuwe vestiging anders opgezet. "Het allerbelangrijkste verschil is dat we van grootschalig naar kleinschalig zijn gegaan. Het oude Parkhoven telde zo'n 120 cliënten, nu hebben we er nog 66."
Manager Erica Bloembergen van Parkhoven

Domotica

In het nieuwe centrum wordt gebruik gemaakt van zogenaamde domotica-technieken, oftewel de integratie van technieken en diensten in een woning. Bloembergen: "De domotica-techniek die wij hier gebruiken, is dat bewoners een polsband krijgen die is ingesteld met leefcirkels. Ze kunnen vrij bewegen door het gebouw op een veilige manier. Op plekken waar het minder veilig is voor de bewoners, betekent het dat een deur niet opengaat. Men wordt op een andere manier door het gebouw geleid. Dit is met name voor onze dementerende bewoners."
Het gebouw is verder energiezuinig en groen, en er is veel aandacht gegeven aan de binnentuinen.