Rubriek Fries Film Archief: Johan Hendrik Zerb

Duizenden ouden films uit Fryslân zijn de afgelopen jaren overal vandaan gekomen en naar het Fries Film Archief gebracht. De oudste kleurbeelden van Fryslân, grote collecties van filmamateurs: het heeft aardig wat pareltjes opgeleverd die Omrop Fryslân laat zien. Vandaag de eerste: dierenarts Johan Hendrik Zerb uit Akkrum. Een filmamateur die zijn tijd ver vooruit was.
Rubriek Fries Film Archief: Johan Hendrik Zerb

Johan Hendrik Zerb

De Akkrumer veearts Johan Hendrik Zerb (1920-2001) was één van de betere filmamateurs van Fryslân. Hij was lid van filmclub De Kleare Kimen en was één van de cameramannen van de IJsmarathon, de bekende Kleare Kimen-film over de Elfstedentocht van 1963. Zijn eigen films produceerde Zerb vaak samen met zijn vrouw Siets.
© Fries Film Archief

Duiken

In 1995 ging het stel voor de eerste keer naar Zuid-Frankrijk om te duiken. "Vanaf dat moment had het leven onder water hen in de greep", vertelt dochter Liesbeth van der Heide. Johan wilde vastleggen wat ze onder water beleefden en maakte daarom een eigen onderwatercamera. Met een figuurzaag maakte hij een houten omhulsel. "Dan moet je wel vertrouwen hebben in je eigen kunnen. Om zo'n dure camera in een houten bakje te zetten en mee naar beneden te nemen," vertelt zoon Johan Zerb. Hij is vernoemd naar zijn vader.
Johan Hendrik Zerb yn Fryslân Hjoed

Duikclub

Zerb had voor die tijd een bijzondere hobby. "Maar hij stond wel voor een probleem. Want je moest lid van een duikclub zijn om zuurstofflessen te kunnen kopen. Maar die waren er helemaal niet in Fryslân. Mijn vader heeft daarom maar zijn eigen duikclub opgericht, waar wij als gezin lid van waren." Zo bedacht Zerb alles om het duiken mogelijk te maken. "Op een gegeven moment heeft hij ook zelf zijn eigen boot gemaakt. Die bond hij dan vast op het dak van de auto en zo reden we naar Frankrijk. Totdat de auto dat niet meer aankon, toen zakte hij door de as heen."
Na de vakantie ging hij dan een speciaal kamertje in om te monteren, sprak mijn moeder de teksten in en maakte hij geluidseffecten door bubbels te blazen in bad.
Dochter Liesbeth van der Heide

Vissen dansen in het water

Zerb maakte tientallen films in de jaren die volgden. "Na de vakantie ging hij dan een speciaal kamertje in om te monteren, sprak mijn moeder de teksten in en maakte hij geluidseffecten door bubbels te blazen in bad. Ook zocht hij dan muziek uit voor onder de films, waardoor het leek alsof de vissen dansten in het water," zegt Liesbeth. En zo maakten ze in 1962 Bouilabaise, een vilm met onderwateropnames aan de Franse Rivièra. De film won bij de Nederlandse Organisatie van Amateurfilmers in 1963 een tweede prijs. De film 'Onzin' won in 1964 de eerste prijs bij het NOVA.

Fries Film Archief

Het Fries Film Archief heeft op dit moment zo'n 13.000 films en video's in de collectie. Allemaal materiaal dat in Fryslân gefilmd is of een relatie met Fryslân heeft. De collectie van het filmarchief is de afgelopen jaren gegroeid omdat het archief deelneemt aan het Deltaplan Digitalisering Cultureel Erfgoed. Zo kreeg het archief de middelen om nieuwe collecties te verzamelen en te archiveren en een groot deel daarvan te digitaliseren en voor het publiek toegankelijk te maken.