Joep Staps wint Tri-Ambla op Ameland, Lex Kiewied is beste Fries

Joep Staps heeft zondag de Tri-Ambla op Ameland gewonnen. Het NK crosstriatlon was dit jaar extra zwaar op het strand vanwege de regen van de laatste dagen. De deelnemers zwemmen 1500 meter in de Waddenzee, mountainbiken 35 kilometer en lopen 12 kilometer hard door bos, duin en over het strand. Staps had daar 2 uur, 39 minuten en 37 seconden voor nodig.
Joep Staps wint Tri-Ambla op It Amelân, Lex Kiewied is bêste Fries
Lex Kiewied
Lex Kiewied eindigde als zevende in 2.47.52. De Amelander was vorig jaar tweede en omdat de winnaar van toen nu niet meedeed, zagen veel mensen hem als kanshebber. Dat hij bij de beste tien is geëindigd, stemt hem heel tevreden. "Het strand was zwaar, het ging om tactiek, je moest de goede keuzes maken. Ik maakte een fout door te vroeg naar de strandkant te gaan." Op papier wie Staps van tevoren al favoriet.
Kiewied was wel de beste Fries dit jaar. Hij deed voor de 14e keer mee en heeft maar een paar keer gemist in de 17 edities die er zijn geweest. "Zo'n evenement op mijn eigen eiland doe ik graag mee." In de winter gaat hij weer trainen voor de volgende editie.
© Omrop Fryslân, Freark Wijma
Silvia Brouwer
Bij de vrouwen was Silvia Brouwer uit Heerenveen (vroeger Ameland) de beste Friezin, ze werd tweede in 3 uren, 25 minuten en 38 seconden. Beste vrouw was Ingrid van Lubek uit Hilversum. Zij had ruim vier minuten minder nodig: 3.21.11.
"Ik was gebrand op goud, maar dat zit er net niet in", zei Silvia Brouwer na afloop. "Ik ben wel heel erg blij met zilver, dit is mijn beste prestatie ooit." Het verschil met de nummer één was lange tijd klein. Ze had een gat van anderhalve minuut dichtgereden, maar op het strand ging het mis. "Ik ging snel naar de waterkant, maar het was echt zuigend zand en Ingrid maakte de betere keuzes, ging dieper door het water en sloeg zo een gat van drie minuten." Volgend jaar is Brouwer weer van de partij.