Vrouwen vaker naar de apotheek door tekort aan 'de pil'

Ook in Fryslân moeten vrouwen die de anticonceptiepil willen hebben, de komende tijd reken op veel extra ritjes naar de apotheek. Door problemen bij de fabrikanten in Azië is er een groot tekort aan anticonceptiepillen.
Froulju faker nei de apoteek troch tekoart oan de pil
Apothekers moeten heel zuinig zijn bij het uitleveren van de pil. Gewoonlijk krijgen vrouwen de pil vaak voor een heel jaar mee, nu maar voor twee of drie weken. En het tekort staat niet op zichzelf. Momenteel zijn 387 soorten medicijnen niet of zeer moeilijk leverbaar. Volgens de apothekers komt dat door het zuinige beleid van de zorgverzekeraars. Die willen alleen de allergoedkoopste medicijnen vergoeden.
© ANP
Voor ons levert het tekort aan medicijnen veel extra werk op.
Jouke de Jong, apotheker in Drachten en woordvoerder van de Friese Apothekers Vereniging
Jouke de Jong is apotheker in Drachten en woordvoerder van de Friese Apothekers Vereniging: "Voor ons levert het tekort aan medicijnen veel extra werk op. Het zoeken naar alternatieve leveranciers, vervangende middelen en het overleggen daarover met de huisartsen kost ons veel tijd. Die tijd krijgen wij niet uitbetaald. Dat verlies nemen we maar."

Goedkope leveranciers

De Stichting Farmaceutische Kengetallen houdt de tekorten bij. Die lijken in 2018 elke week groter te worden. Volgens De Jong komt dat omdat de zorgverzekeraars alleen zaken willen doen met de allergoedkoopste leveranciers. Als er bij die goedkope leverancier een probleem ontstaat, is dat in de apotheek meteen merkbaar.
De Jong denkt dan ook dat de oplossing daar moet worden gezocht. "De zorgverzekeraars zouden niet één, maar misschien wel drie leveranciers moeten aanwijzen. Ook al zijn de nummer twee en drie misschien iets duurder." Gevolgen voor de verzekeringspremie heeft dat volgens hem nauwelijks.
Pillen © Shutterstock.com

Weinig invloed

De apothekers dringen bij de politiek al langer aan op een verandering van het beleid, maar tot een oplossing heeft dat nog niet geleid. "De politiek heeft slechts een beetje invloed op de zorgverzekeraars", zegt De Jong.
De Friesland, de grootste zorgverzekeraar van Fryslân, heeft niet het preferentiebeleid waar De Jong op doelt. De Friese zorgverzekeraar geeft de apothekers al meer ruimte, om als dat nodig is iets duurdere medicijnen in te kopen. Maar woordvoerder Rob Propsma van De Friesland wijst erop dat er veel meer oorzaken zijn voor het tekort aan medicijnen, dan alleen het prijsbeleid van zorgverzekeraars. Bij de anticonceptiepil gaat het nu om productieproblemen, maar er zijn ook bedrijfseconomische redenen, zegt hij.
Jouke de Jong van de Apothekersvereniging

Fusies

"Door een aantal grote fusies en overnames van producenten zijn assortimenten aangepast en worden sommige medicijnen niet meer gemaakt of niet in alle landen op de markt gebracht. Het is ons gezamenlijk gelukt om de medicijnprijzen in Nederland beter onder controle te krijgen. Maar hierdoor zijn de marges voor producenten lager en wordt er ook minder voorraad aangehouden. Omdat de markt in Nederland kleiner is, is dit voor producenten niet altijd een goede markt."
Volgens Propsma zijn het ook niet alleen de zorgverzekeraars die het probleem kunnen oplossen. "De overheid speelt een belangrijke rol door de geneesmiddelenwet te handhaven. Daarin staat dat producenten een inspanningsverplichting hebben tot belevering van fabrikanten en groothandelaren."

Meldpunt

Sinds 1 januari 2017 bestaat het meldpunt geneesmiddelentekorten en -defecten. Dat is een gemeenschappelijk meldpunt van de overheid, waarbij fabrikanten situaties moeten melden die kunnen leiden tot een tekort. Zo kunnen er op tijd maatregelen worden genomen. Zulke maatregelen kunnen zijn, zoals dat nu al bij de pil gebeurt, dat de patiënt minder van het medicijn mee naar huis krijgt. De verwachting is wel dat het tekort aan anticonceptiepillen na volgende week weer afneemt, omdat de levering dan weer op gang komt.