Jarenlange juridische strijd wietkweker Doede de Jong definitief afgelopen

Biologisch wietteler Doede de Jong uit Appelscha hoeft definitief niets van wat hij met zijn wiethandel heeft verdiend terug te betalen aan de Staat. Justitie legt zich neer bij de uitspraak van het gerechtshof in Leeuwarden hierover. Justitie eiste een half miljoen van De Jong, maar het Hof wees die eis af. Justitie had nog in cassatie kunnen gaan, maar ziet daar vanaf. Daarmee komt er een einde aan een jarenlange juridische strijd.
Doede de Jong oan it wurk © Omrop Fryslân
Het gerechtshof verklaarde De Jong in 2015 wel schuldig aan het kweken van hennep in zijn tuin, maar legde hem geen straf op. Het hof oordeelde toen dat De Jong een principieel voorvechter was van de legalisering of regulering van de wietteelt. Zijn zaak verschilt van andere hennepzaken die voor de rechter zijn gekomen. Bovendien werkt De Jong biologisch, in de open lucht en zonder brandgevaar of het aftappen van stroom, zoals bij andere hennepkwekers vaak wel het geval is.
Het hof stelde een paar weken geleden dat de eis van justitie, om vijf ton aan de Staat terug te betalen, niet goed genoeg onderbouwd was. Daarom werd de veroordeling afgewezen. Justitie legt zich hier nu bij neer. Advocaat Tjalling van der Goot zal justitie nu vragen het beslag op de woning van Doede de Jong op te heffen.