Omrop TIP: Buro de Vries in Ter Idzard

Wat zou het DNA van Ter Idzard precies zijn? Wat voor dorp is het en waar zijn de inwoners mee bezig? Veel Friezen zullen dat niet weten, want voor de meesten is Ter Idzard niet meer dan een afslag van de A32. Buro de Vries neemt zondag die afslag, om twee uren live radio te maken bij dorpshuis De Bult.
© Omrop Fryslân, René Koster
Met tal van gasten zal worden geprobeerd een beeld van het dorp te schetsen. En eigenlijk ook meteen van Nije- en Oldeholtwolde, omdat die drie dorpen veel met elkaar samenwerken en op elkaar zijn aangewezen. Terwijl het programma wordt gemaakt, zijn ze vlak achter het dorpshuis in Ter Idzard druk bezig met de laatste voorbereidingen van 'Et Darreltien', een muziektheatervoorstelling in het eigen openluchttheater van het dorp. Natuurlijk horen we wat zoiets precies inhoudt.
© Omrop Fryslân, René Koster
In de serie 'Under de Toer'-projecten van LF2018 is Ter Idzard actief met de eigen voorstelling: 'De Tael van et Hatte' waarbij meer dan honderd mensen uit de dorpen zijn betrokken. Het gaat om een theatrale tocht van dorpshuis De Bult naar het kerkje, waar met taal, toneel, licht en muziek het verhaal wordt verteld van een kleine, autonome gemeenschap in een grote, veranderende wereld.
© Omrop Fryslân, René Koster
Bij het dorp woont ook Co van Geene. Een bijzondere inwoner met mooie verhalen. Je zou hem uitvinder kunnen noemen en siersmid, maar vooral ook een gezellige prater die bovendien zijn eigen smederij achter huis heeft. Reden genoeg om ook even bij hem om de hoek te kijken.
Muziek zit er ook in het dorp. Het duo The Loin Rules uit Ter Idzard speelt twee nummers live en misschien horen we ook nog van het projectkoor van het Under de Toer-spektakel.
© Omrop Fryslân, René Koster
Natuurlijk komt ook het Stellingwerfs aan de beurt. Leeft het Stellingwerfs nog in het dagelijkse leven en zien de jongeren het nog als hun taal? De bekende schrijver en spreker Johan Veenstra praat daarover mee aan tafel. In het kerkje van Ter Idzard is momenteel de fototentoonstelling 'In de Wolken' te bezichtigen. Het gaat om een initiatief van Sigrid Hamelink, beeldend kunstenaar uit Nijeholtwolde. Ze zette 232 inwoners van de drie dorpen op de foto en die foto's zijn nu op bijzondere manier met gedichten samengebracht in het kerkje.
© Omrop Fryslân, René Koster
© Omrop Fryslân, René Koster
Buro de Vries is zondag 2 september live tussen 11.00 en 13.00 uur bij dorpshuis De Bult. 's Avonds tussen 21.00 en 23.00 uur wordt het hele programma herhaald en ook op internet is het terug te beluisteren.