Muziek- en toneeltalenten een week samen in De Lawei

Het is de laatste week van de zomervakantie, maar in Drachten zijn deze week zo'n zeventig jongens en meisjes uit heel Fryslân fanatiek aan de slag op de Fulkaan Simmer Akademy. Het zijn allemaal talenten op het gebied van muziek en toneel. Door die week een lang te trainen, kunnen ze aan het begin van het nieuwe seizoen een flinke stap vooruit zetten. Althans, dat is het idee.
Muzyk en toanieltalinten ien wike byninoar yn De Lawei
De Drachtster zangeres Iris Kroes is voor een aantal deelnemers aan de zomeracademie een voorbeeld. Dat komt goed uit, want Iris Kroes verzorgde dinsdag een masterclass zingen. Kroes gaf veertien zangtalenten tips op het gebied van podiumpresentatie en live zingen op een podium.
Iris Kroes © Omrop Fryslân
Beluister onze reportage over de Fulkaan Simmer Akademy
Om een lied overtuigend te brengen, moet je je inleven in de tekst en thematiek, zei Kroes over het lied 'All of me' van zanger John Legend. En probeer ook om een nummer met dynamiek te brengen, door zachter te zingen bij gevoelige passages om weer op andere plekken harder uit te halen. En luister naar de begeleiding, want een lied hoeft niet altijd hetzelfde te klinken. Liever niet. De deelnemers aan de masterclass waren goed te spreken over de tips. Iris Kroes vond het zelf ook mooi om te doen. "Ik had graag zelf aan zoiets meegedaan, toen ik zo jong was, maar dit bestond toen niet."
Dielnimmers oan de Fulkaan Simmer Akademy sammelje harren yn De Lawei © Omrop Fryslân
De Fulkaan Simmer Akademy gaat nog de hele week door. Komende zaterdag laten de deelnemers aan familie, vrienden en andere belangstellenden zien wat ze deze week hebben geleerd.
De Fulkaan Simmer Akademy wordt nu voor de vijfde keer georganiseerd door Keunstwurk, de Stichting Amateurtoaniel Fryslân, De Lawei en de samenwerkende korenorganisatie SAKO. Op de laatste dagen worden de jongeren van de verschillende disciplines door elkaar gehaald om samen aan een presentatie te werken op zaterdagmiddag.