"Leeuwarden, dat is toch die stad waar zo veel gebeurt?

De festivals in Leeuwarden maken de stad levendig. Ze mogen niet uit de stad verdwijnen. Met dat idee heeft Aletta Groeneveld een online-petitie opgezet om de festivals voor de stad te behouden. Die is nu meer dan drieduizend keer ondertekend.
Psy-Fi festival © Omrop Fryslân
Leeuwarden moet het beleid van vergunningen herzien om te voorkomen dat festivals uit de stad weg trekken. Sommige organisatoren overwegen uit te wijken naar Drachten of Heerenveen. Initiatiefnemer Groeneveld van de petitie heeft zelf geen financiële of andere belangen bij de festivals in de stad. Ze wil met de petitie een podium geven aan de voorstanders. Hun mening moet ook meewegen bij de gemeente Leeuwarden. Tot nu toe gebeurt dat te weinig, vindt Groeneveld, omdat het om meningen van individuen gaat.
Aletta Groeneveld
"Het viel me op op Facebook dat er veel onvrede is over dat de festivals in Leeuwarden dreigen ermee op te houden", zegt Aletta Groeneveld. Ze is niet specifiek voor één bepaald festival. Het gaat haar vooral om de gezelligheid die de festivals met zich mee brengen. "Dat maakt Leeuwarden tot een levendige stad. Ik woon in een stad waar veel gebeurt. Als ik andere mensen vertel dat ik in Leeuwarden woon, reageren ze over het algemeen positief. "Dat is die stad waar altijd zo veel gebeurt", zeggen ze dan. Dan kan het toch niet zo zijn dat deze vijf festivals dreigen te verhuizen of er helemaal de brui aan te geven?"
Groeneveld heeft ook reacties uit het buitenland gekregen op haar petitie. Maar er kunnen natuurlijk veel meer handtekeningen bij van mensen die willen dat de festivals blijven, vertelt ze.