Sein 'brand meester' gegeven bij schip Harlingen

De brandweer heeft in Harlingen het sein 'brand meester' gegeven. Vanaf donderdagmiddag 14.00 uur stond daar een schip in brand. Ruim acht uur later is die brand definitief onder controle.
Grutte skipsbrân yn Harns
De brand was in het ruim van het schip. Daar stond een koelinstallatie met isolatiemateriaal. Dat isolatiemateriaal stond in de brand. Het was voor de brandweer lange tijd moeilijk om bij de brandhaard te komen. "Met een warmtebeeldcamera hebben we toch de brand goed kunnen lokaliseren", zei woordvoerder Ingrid Weert van de brandweer. "Maar het is heel moeilijk te bestrijden, omdat de brand in het isolatiemateriaal zit. Daardoor kan het zich door het hele schip verplaatsen."

Blussen in kleine groepjes

Toen de brandweermensen in het schip konden om te blussen, deden ze dat in groepjes van zes à acht mensen. "We zijn steeds korte tijd in het ruim om te blussen. Het is vreselijk warm, dus iedere twintig minuten worden de manschappen afgelost door een volgend groepje." Mede daarom waren er veel brandweerkorpsen aanwezig in Harlingen.
Om 16.00 uur leek de brand even onder controle, maar toen laaide het weer op, met hoge vlammen en veel rook. Al met al heeft het acht uren geduurd voordat de brand helemaal onder controle was.
Woordvoerder Ingrid Weert van de brandweer

Annalijdia

De brand was op het vissersschip Annalijdia. Dat schip ligt in het water aan de steiger van Damen Shipyards. Er waren op het moment van de brand geen mensen meer aanwezig. Mensen in de omgeving werden opgeroepen om ramen en deuren te sluiten en hulpdiensten de ruimte te geven.