Onderzoeksbureau: veel minder bezoekers Reuzenweekeinde Leeuwarden

Hoeveel bezoekers heeft Leeuwarden het afgelopen Reuzenweekeinde getrokken? Daar is onduidelijkheid over ontstaan, nu onderzoeksbureau Locatus uit Woerden, met hele andere cijfers komt dan de gemeente.
Drokte yn Ljouwert by de Reuzen © Omrop Fryslân, Remco de Vries
Waar Leeuwarden het had over 425.000 bezoekers, komt Locatus niet verder dan 134.000 bezoekers. Het bedrijf had in de hele stad meetpunten ingericht, die uitgaan van het aantal mobieltjes dat voorbij komt.
Omdat niet iedereen een mobiel heeft, wordt er ook met de hand geteld. Er kan volgens directeur Gerrit Jan Slob van Locatus sprake zijn van een kleine afwijking, maar dan nog haalt het aantal bezoekers de 200.000 niet. De cijfers van Locatus komen overeen met de cijfers van vervoerders NS en Arriva.
© Omrop Fryslân, Sybren Terpstra

Verrast

Slob heeft geen idee hoe de gemeente aan de bezoekersaantallen komt. "Wij hadden al een bericht met onze cijfers klaar staan, toen we door media werden gebeld die ons meldden dat er al heel andere cijfers naar buiten waren gebracht. Dat heeft ons wel verrast." Slob weet ook niet waarom de gemeente geen gebruik heeft gemaakt van zijn cijfers.
Toen we door media werden gebeld die ons meldden dat er al heel andere cijfers naar buiten waren gebracht, heeft dat ons wel verrast
Gerrit Jan Slob, onderzoeksbureau Locatus
Vanwege vakantie van de contactpersonen bij zijn bedrijf en de gemeente heeft hij nog geen contact gezocht met de gemeente, maar dat zal hij volgende week zeker doen. Slob zegt er wel bij dat ook met 134.000 bezoekers het evenement een succes is. ''Wanneer je een verdrievoudiging van het gewone aantal bezoekers aan je stad hebt, is dat buitengewoon geslaagd en kun je spreken van een succesvol festival.''

Gemeente Leeuwarden

''Wij staan nog steeds achter onze inschatting van het aantal bezoekers aan het Reuzenweekeinde'', zegt woordvoerder Johan de Jong van de gemeente Leeuwarden, naar aanleiding van de verwarring over de bezoekersaantallen. Volgens De Jong is met allerhande instanties die bij het Reuzenweekeinde waren betrokken, overlegd. Daarnaast zijn auto's, fietsen en bezoekers die met het openbaar vervoer kwamen, geteld en die cijfers zijn meegenomen in de evaluatie.
Wij staan nog steeds achter onze inschatting van het aantal bezoekers aan het Reuzenweekeinde
Johan de Jong, woordvoerder gemeente Leeuwarden
Een verklaring voor het grote verschil in de bezoekersaantallen heeft De Jong niet. ''Dit is onze inschatting, wij denken dat we er niet ver naast zitten. Dat Locatus met andere cijfers komt, laat dat zo zijn. Wij hebben onze bedenkingen bij deze lage inschatting, maar we willen er geen welles-nietes discussie van maken. We kijken liever terug op een prachtig weekeinde.''
© Omrop Fryslân, Remco de Vries

Niet de eerste keer

Het is niet de eerste keer dat er verwarring is over het aantal bezoekers aan Culturele Hoofdstad. Werd er eerst gezegd dat er werd gerekend op 4 miljoen bezoekers, later werd dat bijgesteld naar 4 miljoen bezoeken, door 1,7 miljoen bezoekers.