Wietkweker Doede de Jong hoeft 5 ton niet terug te betalen

Wietkweker Doede de Jong uit Appelscha hoeft de bijna 5 ton niet terug te betalen. Het Openbaar Ministerie had 477.901,97 gevorderd, maar die vordering was volgens het hof niet voldoende onderbouwd.
Doede de Jong hoecht net werom te beteljen
Volgens het hof heeft het OM bij de vordering niet voldoende rekening gehouden met de specifieke manier van kweken, met name dat De Jong geen verduistering of kunstlicht heeft gebruikt.
Er is bovendien geen onderzoek gedaan naar de financiële positie van De Jong. Daarom kon niet worden vastgesteld of hij financiële voordelen van het kweken heeft gehad.
Doede de Jong is een 68-jarige biologische hennepteler, die een principiële voorstander is van regulering of legalisering van hennepteelt.
De Jong is in 2015 al eens veroordeeld tot twee maanden celstraf voor het verbouwen van cannabis. Hij ging toen in hoger beroep, omdat hij het niet eens is met het feit dat men in Nederland wel cannabis mag verkopen, maar niet mag verbouwen. De rechter zei toen dat De Jong wel schuldig is aan het kweken, maar geen straf krijgt, omdat hij er niet rijk van is geworden, op een biologische en schone manier kweekte én voor een legale coffeeshop werkte.
Het Openbaar Ministerie was van mening dat De Jong wel geld aan de hennepkweek had verdiend. Daarom liep er een tweede zaak tegen de Appelschaster. Dat was de zaak waarin het OM uiteindelijk 477.901,97 euro vorderde van De Jong.