SeaQurrent zet getijden in Waddenzee in voor energieopwekking

Het bedrijf SeaQurrent in Grou begint deze week met een test voor het opwekken van duurzame energie in de Waddenzee. Het bedrijf heeft een systeem bedacht waarmee onder water met een soort van vlieger energie wordt opgewekt.
Enerzjy opwekke mei in draak © SeaQurrent
Door gebruik te maken van de stromingen die ontstaan door eb en vloed wordt er energie opgewekt die uiteindelijk kan worden omgezet in elektriciteit. De komende weken worden ter hoogte van Cornwerd twee testlocaties opgezet. Die komen vlak naast de vaargeul. Rijkswaterstaat zet het testgebied af met markeringen.
Youri Wentzel van SeaQurrent bedacht de TidalKite, de vlieger waarmee energie kan worden opgewekt. "De vlieger wordt geplaatst op een plek in zee waar veel stroming staat. Een windmolen produceert meer energie als er veel wind staat. Zo werkt het ook met de TidalKite." De Tidalkite kan ongeveer 500kW energie opwekken. "Dat is duurzame energie voor ongeveer 700 huishoudens." Het streven is dat de vlieger in 2020 ook echt kan worden ingezet om duurzame energie op te wekken.
Youri Wentzel van SeaQurrent