EK wallball loopt uit op fiasco: nog niet alle titels verdeeld

Het Europees kampioenschap wallball in Franeker is uitgelopen op een fiasco. Het toernooi zou vrijdag titels verdelen in drie klassen, maar dat lukte maar bij één klasse.
© Omrop Fryslân, Roelof de Vries
Het toernooi, het zogenaamde muurkaatsen, zou om negen uur beginnen. Maar de vloer was niet breed genoeg, waardoor extra vloeronderdelen nodig waren. De vloer was ook niet veilig genoeg. En de tijdsindeling was te krap. Voor iedere wedstrijd was 25 minuten uitgetrokken, maar soms duurde een wedstrijd wel twee keer zo lang. Of nog langer. En door de warmte hadden de kaatsers tussendoor ook extra rust nodig.

Marrit Zeinstra

Bij de singles heeft Marrit Zeinstra de halve finale gehaald. Zeinstra won in de poule knap van de wereldkampioene Patricia Espinar uit Baskeland. In Colombia pakte Espinar de wereldtitel door te winnen van Zeinstra. Nu kon Zeinstra de eerste set makkelijk pakken, mei 15-3. In de tweede set liet Zeinstra drie matchpoints liggen, en won Espinar nipt met 15-14. In de beslissende derde set werd het 7-3 voor Zeinstra.
© Omrop Fryslân, Roelof de Vries
Anne Monflis verloor in de kwartfinale maar nipt van Ana Belén uit Valencia. In de beslissende derde set verloor ze met 7-5. Het dames-dubbelteam heeft de halve finale gemakkelijk van Italië gewonnen, met 2-0. In de finale komt dat team nu Valencia tegen. Net als bij de singles is de dubbelfinale zaterdagochtend. Marrit Zeinstra, Anne Monfils en Harmke Siegersma zitten in het dubbelteam. Twee van de drie staan op de vloer, maar er mag gewisseld worden.

Uitgeschakeld

Het mannen-dubbelteam werd al in de poulefase uitgeschakeld. Kees van der Schoot en Tjisse Steenstra verloren de eerste wedstrijd met 2-0 van Groot Brittannië. De tweede partij moesten ze met 2-0 winnen van Baskeland, maar dat mislukte. Het werd 2-1.

EK Kaatsen

Het Wallball is onderdeel van drie dagen EK-kaatsen in Franeker. Donderdag pakten de mannen en de vrouwen het goud bij het Internationale Spel. Zaterdag kaatsen de mannen nog het onderdeel Llargues, en de vrouwen voltooien het muurkaatsen.