Alles wat je moet weten voordat je de Tall Ships Races bezoekt

Er worden dit weekeinde bijna 200.000 mensen verwacht bij de tweede Harlinger editie van de Tall Ships Races. Voor iedereen die dit mega-evenement wil bezoeken hebben wij de meest nuttige tips voor je op een rij gezet.
Tall Ships Races fanút de loft © Wout Weterings, Fleanklup Fryslân

Wanneer zijn de Tall Ships eigenlijk in Harlingen?

In tegenstelling tot 2014, is Harlingen deze keer de finishplaats van de Tall Ships Races. Dit betekent dat alle deelnemende schepen op de 'aankomstdag' nabij Harlingen hun finish hebben, en er dan ook een lange reis op hebben zitten.
De aankomst van de Tall Ships in Harlingen gebeurt allemaal op vrijdag 3 augustus, en ook deze keer is er net zoals in 2014 een zogenaamde 'Sail In'. Dit betekent dat alle schepen die het komende weekeinde in Harlingen zullen aanmeren, een voor een de haven in zullen varen. Op deze manier kan het publiek vanaf de wal alle schepen goed bekijken terwijl ze in actie zijn. Het programma van de 'Sail In' begint om ongeveer 12:00 uur en duurt tot ongeveer 18:00 uur.
Wilt u precies weten wanneer de schepen in Harlingen aankomen dan kunt u op de site van de organisatie een speciaal kaartje raadplegen, waar live te volgen is waar welk schip is.
De schepen zijn na de 'Sail In' het volledige weekeinde in Harlingen te bekijken, totdat ze maandag 6 augustus om 11:00 uur de haven weer verlaten. Deze 'Sail Out' gaat waarschijnlijk duren tot een uur of vier 's middags.
Fuortsleepregeling © Shutterstock.com

Hoe kan ik de Tall Ships het beste bereiken?

Er zijn natuurlijk veel manieren om naar het evenemententerrein in Harlingen te reizen. Hieronder volgen de meest gebruikte, met daarbij belangrijke informatie die hierbij hoort.
© Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust

Wat is er verder te zien en te doen?

Naast de Tall Ships zijn er natuurlijk ook allerlei andere dingen te zien en te doen. Van foodtrucks tot een taalkaravaan, en van een shantyfestival tot straattheater, het is allemaal te vinden in Harlingen. Hieronder een paar highlights:
Kijk voor het volledige programma op de site van de organisatie.

Hoe zit het met het weer?

Het weer is natuurlijk van grote invloed op een evenement zoals de Tall Ships Races. Voor het komende weekeinde ziet het er prima uit. Met een gemiddelde temperatuur van tussen de 23 en de 25 graden lijkt het niet te warm en niet te koud te worden. Wel goed smeren met zonnebrand en wat water meenemen, en dat moet het wat het weer betreft helemaal goedkomen.

Waar is het evenement te volgen?

De Tall Ships Races zijn het volledige weekeinde te volgen bij Omrop Fryslân. Op vrijdag 3 augustus is er vanaf 12:00 uur een livestream op de site en de app van Omrop Fryslân. Ook op de radio wordt het evenement uitgebreid gevolgd, zowel op vrijdag als op zaterdag.