WTTV: geluidsnormen veranderen, anders kan je geen festival organiseren

Er moet iets veranderen aan de geluidsnormen in Leeuwarden, anders wordt het lastig om daar nog festivals te organiseren. Dat zegt festivaldirecteur Bianca Pander van Welcome to The Village. Ze is tevreden over de manier waarop het festival is verlopen, maar voor volgend jaar moeten de organisatie en de gemeente wel terug naar de tekentafel. Op de eerste avond overschreed het festival de geluidsnormen. "Dat was een moeilijke start, maar daarna hebben we fantastische dagen gehad", zegt Pander.
Bianca Pander van Welcome to The Village
"We hebben nu zoveel bezoekers", zegt Pander op de laatste middag van het festival. "Heel veel Leeuwarders die toch nog even komen." Sommige mensen kwamen zelfs om hun steun te laten blijken. Dat heeft te maken met de valse start van het festival. Pander: "Het was een ingewikkeld verhaal over de manier waarop het geluid werd gemeten. Maar vrijdag hebben we een goed gesprek gehad met de gemeente. Samen hebben we gekeken naar de manier waarop we dit voor dit jaar konden oplossen."
Verslaggever Gerrit de Boer in gesprek met Bianca Pander
Omrop Fryslân op Welcome to The Village
De andere avonden waren er geen problemen meer. Doordeweeks is het toegestane geluidsniveau anders dan in het weekend, daarom kon het festival bijna geheel doorgaan met de geplande programmering. Pander: "Na de moeilijke start hebben we fantastische dagen gehad. We krijgen erg positieve reacties op het programma." Op vrijdag- en zaterdagnacht moest de muziek wel uit na 01.00 uur om geluidsoverlast te voorkomen. It programma werd daardoor licht aangepast.

Liefst in Leeuwarden blijven

Voor volgend jaar moet er echter wel iets veranderen, vindt Pander. "Anders kan je hier geen festivalweekend organiseren. We willen de buren geen overlast geven, maar op het festival willen we wel zelf kunnen bepalen hoe luid het is, zolang we maar geen overlast veroorzaken."
Aan een andere locatie voor het festival denkt Pander liever niet: "We komen hier allemaal zelf vandaan, daarom willen we het festival hier graag houden. Dat wordt een uitdaging, maar die gaan we aan."
Bianca Pander, directeur Wekcome to the Village © Omrop Fryslân, Gerrit de Boer