Waadhoeke schrijft huisvesters van arbeidsmigranten aan

De gemeente Waadhoeke heeft deze week alle verhuurders van woonruimte aan arbeidsmigranten aangeschreven om hen erop te wijzen dat daar voortaan een vergunning voor nodig is. Na de zomervakantie gaat de gemeente met de verhuurders in gesprek.
© Omrop Fryslân
Eerder dit jaar heeft de nieuwe gemeente het beleid van de drie oude gemeenten Het Bildt, Franekeradeel en Menameradiel gestandaardiseerd. Het beleid gaat over de huisvesting van arbeidsmigranten uit landen als Polen en Griekenland. Met het beleid wil Waadhoeke voorkomen dat de arbeidsmigranten allemaal bij elkaar in een straat wonen, want dat is volgens de gemeente niet goed voor de integratie. Uit het dorp Berltsum kwamen eerder klachten over het huisvesten van arbeidsmigranten 'op een hoop'. Ook in Oosterbierum waren er zorgen over de hoeveelheid arbeidsmigranten op een aantal plaatsen.
De verhuurders van woonruimte aan arbeidsmigranten hebben nu acht weken de tijd gekregen om te reageren op de brief van de gemeente. Aansluitend, halverwege september, gaat de gemeente met de betrokken bedrijven in gesprek.

"We hebben ze hard nodig"

De gemeente Waadhoeke streeft nu na de huisvesting van de buitenlandse werknemers 'netjes te regelen'. Wethouder Nel Haarsma: "Het zijn mensen die hard werken en laten we eerlijk zijn: we hebben ze ook hard nodig voor het werk in de kassen."