Mogelijk meer opleidingsplaatsen voor huisartsen in Noord-Nederland

Er komen mogelijk meer opleidingsplaatsen voor huisartsen aan de Rijksuniversiteit in Groningen. Minister Bruno Bruins van Medische Zorg wil uitzoeken of zoiets mogelijk is. Dat heeft hij maandag toegezegd bij een werkbezoek aan zorgverzekeraar De Friesland. Daar heeft hij zich laten bijpraten over het tekort aan huisartsen in Fryslân en dan voornamelijk in Leeuwarden.
© Omrop Fryslân
Bert van der Hoek
Er staan ruim driehonderd mensen op een wachtlijst voor huisartsen. Dé oplossing voor het probleem bestaat niet, zegt directievoorzitter Bert van der Hoek van De Friesland. Er wordt gewerkt aan meerdere plannen, zo heeft ook de minister maandag uitgelegd. Hij wees De Friesland erop dat de zorgverzekeraar een zorgplicht heeft.
De komende vijf jaar gaat ongeveer 40 procent van de Friese huisartsen met pensioen. De instroom van nieuwe huisartsen is lang niet genoeg om aan de vraag te voldoen. Om de zorg voor burgers te garanderen, is het nodig om de manier van zorgverlening aan te passen, zegt Van der Hoek. E-Health en nieuwe technologieën spelen daarbij een grote rol. Dat betekent bijvoorbeeld dat mensen in de toekomst zelf meer thuis hun zorg moeten regelen.