Elfwegentocht is een succes: "Het komt meer bij mensen in hun hoofd"

Elfwegentocht © Omrop Fryslân, Bauke Deelstra
"De eerste week is heel goed gegaan, het was een succesvolle week," vertelt projectleider Tsjeard Hofstra tefreden. Twee weken is Fryslân fossielvrij. "Met name de initiatieven van kleine 'mienskippen' vind ik mooi. Zo halen ze zaterdag in Kûbaard het oud papier fossielvrij op, met een bakfiets en paard en wagen. In een aantal dorpen zijn zulke initiatieven ontstaan en ontstaan ook nu gaandeweg deze twee weken."
Tsjeard Hofstra oer de Elfwegentocht
Hij merkt dat mensen zich meer bewust worden van de schadelijke gevolgen van fossiele brandstoffen voor het milieu. "Ze zeggen tegen me dat ze meer duurzaam bezig zijn en vaker de fiets pakken, door deze actie beginnen ze na te denken en vinden dat het anders moet. Het komt bij mensen in hun hoofd, en daar moeten we heen. Mensen moeten er eerst kennis van krijgen en de noodzaak zien voordat ze actie ondernemen."

Parade

Komende week staan nog tal van activiteiten op het programma, zoals een rondje door de provincie mei alternatieve vervoersmiddelen op zondag, een dag thuiswerken en andere provincies komen langs om te kijken. "Het slotstuk is zondag 14 juli, dan hebben we de grote parade." Iedereen kan meedoen op de Wâldwei om duurzaam van Drachten naar Leeuwarden te reizen.