Snackbarhouder Mud zet in op fossielvrije kroketten en patat

Bij de Elfwegentocht worden heel wat activiteiten ondernomen. Bedrijven, scholen, overheden en particulieren zoeken op allerhande manieren naar oplossingen om zoveel mogelijk fossielvrij en verantwoord te werken en reizen. Een branche waar je dan misschien niet als eerste aan denkt is de snackbarbranche. Maar Klaas Mud van snackbar 'By it Alddjip' in het Leeuwarder Techum, doet het wel.
Snackbarhouder Klaas Mud © OF, René Koster
Bij het horen van de woorden 'verantwoorde kroket of frikandel' zullen de meeste mensen denken aan een snack met minder vet of minder zout. Maar de snacks bij Mud zijn op een andere manier verantwoord. Hij doet namelijk mee aan de Elfwegentocht, en probeert ook in zijn werk zo weinig mogelijk fossiele brandstoffen te gebruiken.
Zo gebruikt hij bijvoorbeeld producten die zo eerlijk mogelijk geproduceerd zijn, het liefst biologisch. Daarnaast wordt ook gekeken naar producten met zo weinig mogelijk vervoerskilometers.
Ik wil beslist dat leveranciers deze weken hun producten hier fossielvrij brengen. Anders kunnen ze daar wel blijven!
Klaas Mud, snackbarhouder in Techum bij Leeuwarden
Concreet betekent het besluit van Mud dat zijn patat zo vers mogelijk is, en dus niet uit de fabriek, maar van aardappels in de schil, die zelfs handmatig gesneden en gebakt worden tot patat.
Naast de producten wordt er ook gekeken naar het verpakkingsmateriaal dat om de snacks heen zit. Is het bijvoorbeeld biologisch afbreekbaar? Het kost de snackbarhouder misschien iets meer moeite, maar het levert volgens hem ook veel op. Deze weken is hij bovendien ook streng voor zijn leveranciers. "Ik wil beslist dat leveranciers deze weken hun producten hier fossielvrij brengen. Anders kunnen ze daar wel blijven!"
Luister naar de reportage van René Koster