Potvis niet gestorven door plastic, maar door longontsteking

De potvis die vorige week aanspoelde bij Den Helder is gestorven aan de gevolgen van een longontsteking in beide longen. Zo schrijft de NOS. Het dier, dat bij Harlingen uit het water werd gehaald en opengesneden, had de kwaal waarschijnlijk al een poosje. Mogelijk heeft het daardoor navigatieproblemen gekregen, waardoor hij in de Noordzee is beland.
© Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust
Vorige week waren er al vermoedens dat het grote dier aan een longontsteking was bezweken, maar nu is het definitief. Ook is duidelijk geworden wat de potvis in de laatste dagen voor zijn dood heeft doorgemaakt. "Het dier was heel erg ziek, en heeft daarom de vaste trekroute van de kudde verlaten", vertelt Lonneke IJsseldijk van de faculteit Diergeneeskunde in Utrecht. "Het is een beetje speculeren of hij dat deed om alleen te gaan sterven of omdat hij te zwak was om verder mee te zwemmen."

Plastic

Er werd eerst nog gedacht dat de walvis misschien door plastic om het leven was gekomen, maar dat blijkt niet het geval te zijn. "In drie van de vijf potvissen die vorig jaar bij Texel aanspoelden, zat wel plastic. Maar in het dier dat in december bij Domburg aanspoelde, weer niet."
© Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust
IJsseldijk wil nog uitzoeken hoe de potvis de longontsteking heeft opgelopen, en of de ontsteking bacterieel of viraal was. Ook is de leeftijd van het dier nog niet bekend. "We weten wel dat het een wat ouder dier was, omdat-ie zo groot was. Maar om precies vast te stellen hoe oud hij was, moeten we één van zijn tanden verder onderzoeken. Een potvis heeft jaarringen in zijn tanden. Op grond daarvan kunnen we zijn leeftijd achterhalen. Potvissen kunnen meer dan 60 jaar oud worden."