Oproep Veiligheidsregio Fryslân: wees alert op natuurbranden

Veiligheidsregio Fryslân vraagt mensen alert te zijn op natuurbranden. Door de aanhoudende droogte en warmte is er momenteel extra groot risico op een natuurbrand.
Natuerbrân © ANP
Volgens de veiligheidsregio zijn natuurbranden vaak het gevolg van menselijk handelen. Bijvoorbeeld door het weggooien van een sigaret of door het achterlaten van een stuk glas. Wanneer de zon daar op schijnt, kan er brand ontstaan.

112

De organisatie roept op niet in natuurgebieden te roken, de auto niet in hoog en droog gras te parkeren en glas in de afvalbakken te gooien. Wanneer er toch brand ontstaat, adviseert de veiligheidsregio mensen het vuur niet zelf te doven, maar jezelf in veiligheid brengen en 112 te bellen.

Twee fasen

Op www.natuurbrandrisico.nl is te zien op welke plaatsen risico op natuurbranden zijn. Het risico wordt weergegeven in twee fasen: een fase waarin sprake is van een regulier risico en een fase waarin mensen worden gevraagd extra alert te zijn. De meetstations meten onder andere de wind, de temperatuur, de droogte en de luchtvochtigheid.
In combinatie met bijvoorbeeld de gegevens van KNMI en Buienradar, informatie van natuurbeheerders en brandweerdeskundigen uit het veld en eigen waarnemingen wordt de fase voor een natuurbrand in een veiligheidsregio bepaald.