Na 66 jaar weer een nacht slapen in Swichum

Overnachten in de kerk, het kan. Speciaal voor pelgrims, maar ook mensen die lid zijn van de Stichting Alde Fryske Tsjerken, kunnen een nacht in een van de twaalf deelnemende kerken slapen.
's Ochtends ontbijten in de kerk. © Omrop Fryslân
Toen Joukje Kalsbeek over deze mogelijkheid hoorde, belde ze meteen haar zus Rigtje op. De dames zijn geboren en getogen in Swichum, maar wonen er al heel lang niet meer. Joukje woont tegenwoordig in Apeldoorn en Rigtje in Akkrum. Dat ze nu, na 66 jaar, weer eens een nacht in het dorp konden slapen, en dan ook nog in de kerk, leek hen prachtig. Deze week was het zover. De 85-jarige Joukje Annema-Kalsbeek en de bijna 90-jarige Rigtje de Groot-Kalsbeek sliepen een nacht in de kerk van Swichum.
Slapen op veldbedden in de kerk van Swichum. © Omrop Fryslân
En dan sloeg die toren weer, om het halfuur.
Rigtje de Groot-Kalsbeek
Op de vraag of ze goed hadden geslapen, was het antwoord: "Nou, niet echt geweldig." Beiden hadden het een beetje koud gehad en een ander bed slaapt nooit zo goed als thuis. Rigtje: "En dan sloeg die toren weer, om het halfuur sloeg die toren weer." Tijdens het ontbijt vertellen de dames over hun jeugd in Swichum en over de kerk. Kerkelijk gezien hoorde Swichum bij Goutum. "Niet bij Wirdum, omdat de Wurdumer Feart ertussen lag", zegt Joukje. Elke eerste zondag van de maand kwam de dominee van Goutum in Swichum preken.
Joukje en Rigtje op de plek waar ze vroeger in de kerkbanken zaten. © Omrop Fryslân
Swichum is een klein dorp en in al die jaren is dat niet veranderd. Joukje vertelt: "Ik ging altijd in Leeuwarden naar de HBS en dan zeiden de kinderen weleens: 'Toe vertel eens Joukje, hoeveel mensen wonen bij jullie in het dorp?' En dan zei ik: 'Nou, Janne en Wytske en die hebben drie kinderen en zo verder.' Je kende echt iedereen, je had elkaar ook nodig."
Luister naar de reportage met de zussen Kalsbeek in het radioprogramma Buro de Vries
De kerk van Swichum. © Omrop Fryslân
Wat wel is veranderd, is het verkeer. De zussen Kalsbeek vinden het maar druk. Wat Joukje nog opvallender vindt, is dat het kleine dorp Swichum nog een eigen brievenbus heeft. Bij haar in Apeldoorn is in de buurt net weer een brievenbus weggehaald.
Het radioprogramma Buro de Vries wordt 's zondags uitgezonden van 11.00 tot 13.00 uur. Zondagavonds wordt het programma herhaald om 21.00 uur.