IepenUP vlog: Een compromis in de Zwarte Pietendiscussie

Veertien jonge Friese vloggers, met allerlei zeer verschillende achtergronden, laten elke zaterdag zien wat zij hun afvragen. Iedere week een nieuwe vlog met steeds een ander thema, met een onderwerp waar zij zich druk over maken. De vlogs zijn onderdeel van het LF2018-programma IepenUP.
IepenUP vlog: In kompromis yn de Swarte Pyt diskusje
Terwijl de goedheiligman thuis in Spanje geniet van zijn vakantie, wordt er in eetcafé Jelle Joep in Twijzel gezocht naar een oplossing voor de Zwarte Pietendiscussie. Op de dag dat Seye Herke Brinkman bij de Sinterklaasintocht vorig jaar in Dokkum de bus met anti-zwartepietactivisten liet blokkeren, was Joyce de enige activist in het anti-zwartepietdemonstratievak in Dokkum.
Joyce strijdt voor een intocht die iedereen kan waarderen, terwijl Seye zich diep verbonden voelt met de oude traditie. In de Iepen UP-vlog van deze week zoeken de twee tegenpolen elkaar op om tot een compromis te komen. Dat gebeurt in het café waar de 'blokkeerfriezen' na afloop van de A7-actie hun gehaktballetje opaten.
Joyce yn diskusje mei Seye Herke Brinkman © Omrop Fryslân
Alle vloggers stellen zich voor op de website van IepenUP. IepenUP Vloggers is een project van IepenUP en LF2018 en wordt mede mogelijk gemaakt door Omrop Fryslân en het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek.