8ste dag: een mintgroene caravan als doministeentje

Het centrum van Leeuwarden staat op zondag 8 juli in het teken van domino met het Culturele Hoofdstadproject '8ste dag'. In vijf uren tijd zorgen mensen, voorwerpen, machines, bouwwerken en voorstellingen voor één lange kettingreactie. Een voorproefje van 8ste dag met twee van de 48 schakels.
REPO Foarpriuwke 8ste Dag

De Caravan

Hoe laat je een caravan rijden op water? Dat is de uitdaging waar buurtbewoners uit Heegterp-Schieringen zich de laatste over hebben gebogen. "Op 8ste dag gaan wij een caravan laten voortslepen door een waterrad, op waterkracht en op kracht van buurtbewoners die water gooien in het vat. De caravan is als het ware één van de vele dominosteentjes die deze dag in beweging komen", vertelt Sil van der Iest, trajectbegeleider van Meetingpoing Lifemaster. Bedoeling is dat de mintgroene caravan volgende week zaterdag op die wijze over de Kelders zal rijden.
Sil van der Iest © Omrop Fryslân
Volgens Van der Iest heeft een caravan een verbindende functie en blijft de caravan na afloop van de 8ste dag in de wijk staan. "Als een soort buurtcaravan. Ik hoop dat die verbindende factorin de wijk krijgt, dat mensen denken: 'eigenlijk woon ik best wel in een leuke buurt.'"
Wim Anker spilet advokaat yn 'Het Recht' © Omrop Fryslân

Het Recht

Ook theater kan een schakel zijn in de urenlange kettingreactie. "Actie lokt altijd reactie uit", vertelt advokaat Wim Anker. "En dat zorgt weer voor nieuwe beweging." Anker speelt zelf mee in het stuk 'Het Recht', dat wordt opgevoerd op een boot aan de Willemskade. Het is een voorstelling over de grenzen van voor eigen rechter spelen in een democratische rechtstaat." Een vrouw gaat een inbreker met geweld te lijf, wanneer deze bij haar inbreekt. De officier van justitie in het stuk vindt dat de vrouw te ver is gegaan in haar verdediging, maar dan komt advocaat Anker aan het woord. "Your home is your castle de vrouw wordt in haar private domein aangevallen en heeft het recht op verweer."
Vanwege de grootte en het tempo van de kettingreactie kunnen bezoekers aan het evenement lang niet alle schakels goed bekijken of de route op tempo meelopen. Daarom wordt de volledige kettingreactie gefilmd door Omrop Fryslân. Het is live te zien zijn bij Omrop Fryslân op tv, Omropfryslan.nl en op de Omrop app. Daarnaast worden de beelden ook live getoond op het Wilhelminaplein, Oldehoofsterkerkhof en het Waagplein. Het is namelijk de bedoeling dat daar grote schermen komen te staan, waarop de uitzending live te volgen is.
De live-uitzending wordt gepresenteerd door Miranda Werkman in samenwerking met Marijke Roskam. ClausMedia is creatief producent van de 8ste Dag.
Meer informatie over 8ste dag en alle schakels is te vinden op de website www.8stedag.nl.