Minister Bonnici uit Malta laat weten dat hij 'graag' naar Fryslân komt

Owen Bonnici, de minister van Cultuur uit Malta komt deze zomer 'graag' naar Fryslân om met Friezen in gesprek te gaan over de situatie op Malta. Bonnici overlegt momenteel met gedeputeerde Sietske Poepjes over een geschikte datum.
Malteeske minister Owen Bonnici © ANP
Het bezoek vindt hoogstwaarschijnlijk eind juli of eind augustus plaats en komt in het teken te staan van een 'openbare discussie over persvrijheid.' Er zit spanning op het bezoek, want Culturele Hoofdstad Leeuwarden-Fryslân verbrak eerder dit jaar de officiële contacten met Culturele Hoofdstad Valletta 2018. LF2018-directeur Tjeerd van Bekkum nam die stap, omdat in zijn optiek voorzitter Jason Micallef van Valletta 2018 zich verschillende keren onvriendelijk en weinig respectvol uitte over de vorig jaar op Malta vermoorde journaliste Daphne Caruana Galizia.
Sietske Poepjes © Omrop Fryslân
Gedeputeerde Sietske Poepjes over het contact met minister Bonnici uit Malta
Bonnici deed een aantal maanden geleden al het aanbod om naar Fryslân te komen om hierover te praten. Daarna was het lange tijd stil. Zo stil, dat de CDA-Tweede Kamerfractie vorige week Kamervragen stelde over de affaire. Het lijkt er nu op dat Bonnici zijn toezegging nu toch nakomt. Malta stond van verschillende kanten onder druk in verband met de kwestie Caruana Galizia. De Raad van Europa doet naar aanleiding van de zaak onderzoek naar het functioneren van justitie op het eiland. Dat onderzoek wordt geleid door CDA-Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt.

Culturele Hoofdstad als symbool voor vrijheid

Voor Culturele Hoofdstad Leeuwarden-Fryslân en ook voor de provincie Fryslân is de affaire-Malta vervelend, omdat het niet goed is voor de naam van het instituut 'Culturele Hoofdstad'. "Een culturele hoofdstad hoort juist op te komen voor Europese waarden als persvrijheid en vrijheid van meningsuiting. Culturele Hoofdstad is ook een prijs die je moet verdienen", zegt gedeputeerde Poepjes, die begin dit jaar zelf nog op Malta aanwezig was bij de feestelijke opening van Culturele Hoofdstad Valletta 2018.